Termékteszt: mennyire egészségkárosítóak a fehér falfestékek?

0

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 23 fehér falfesték illékony szervesanyag-tartalmát (VOC) és formaldehid tartalmát vizsgálta meg laboratóriumban. Azt tesztelték, hogy milyen mértékben bocsátják ki ezeket a környezetre és egészségre káros anyagokat, és hogyan tájékoztatnak a gyártók. Ha penészes a lakásunk, megéri-e penészedést gátló festéket venni, vagy azzal csak rontunk a lakás amúgy sem túl jó levegőminőségén?

 

Miért nem mindegy, hogy milyen falfestéket használunk?

Huszonhárom különféle, a hazai barkácsáruházakban, festékboltokban kapható fehér falfesték VOC- és formaldehid kipárolgását vizsgálta meg laboratóriumban a fogyasztóvédelmi civil szervezet. Emellett termékcímke alapján azt is pontozták, hogy a festék tartalmazott-e allergizáló hatású isothiazolinone tartósítószert.

A VOC-k nagy része az iparból és az autók kipufogógázaiból kerül a levegőbe. A lakások levegőjébe az illékony szervesanyagok (VOC-ok), ezek közül is a leggyakoribb formaldehid egyrészt a kinti levegőből valamint bútorok, szőnyeg, kárpit, festékek és ragasztók kipárolgásából, a tartósítószerek bomlása során kerül a légtérbe. A lakásba jutó VOC-ok fejfájást, légzőszervi megbetegedést, torok- és szemirritációt okoznak, és csökkentik a koncentrálóképességet; hosszú távon a máj és az idegrendszer károsodását okozhatják. A formaldehid nagyobb koncentrációban allergiát okozhat, és növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

 

Eredmények

A laboratóriumi teszt során a festékek VOC és formaldehid kipárolgását mérték zárt térben huszonnégy órán át 23 Celsius-fokon. Az EU-s szabályok szerint a falfestékek max. 30g/l VOC-ot tartalmazhatnak. A formaldehidre nincs közvetlen határérték. Itt munkaegészségügyi határértéket ad meg az EU-s szabályozás, amely alapján 0,6 mg/m3 a megengedett koncentráció a helységek légterében a festést foglalkozásszerűen végzőknél.

A tesztelt termékek mindegyike kevesebb illékony vegyületet (VOC) tartalmazott a hivatalosan megengedettnél, de a mért értékek között hetvenszeres eltérés volt. Miközben a legkisebb VOC tartalom 0,04 g/l, legmagasabb mért érték 2,79 g/l volt.

Formaldehid tartalom tekintetében is nagy volt a szórás. Miközben volt olyan termék, amelyikben egyáltalán nem volt formaldehid kipárolgás, a legkisebb mért érték 0,006 mg/m3, a legmagasabb érték ennek közel ötszázszorosa 2,83 mg/m3 volt. A tesztelt termékek 30%-nál a formaldehid kipárolgás meghaladta a 0,6 mg/m3 munkaegészségügyi határértéket.

Érdemes figyelembe venni, hogy a VOC és formaldehid-koncentráció jelentősen függ a légcsere intenzitásától és a hőmérséklettől is, alkalmi felhasználóként pedig nem vagyunk kitéve gyakran ennek a terhelésnek. Ha lehet, mégis válasszunk minél kisebb kipárolgású terméket, és festést követően intenzíven szellőztessünk.

Mindössze egy termék, az OBI beltéri fehér falfestéknél nem volt kimutatható formaldehid kipárolgás. Viszont volt olyan termék, (Poli-farbe Platinum falfesték diszperziós beltéri fehér), ahol ugyan feltüntették a címkén, hogy „formaldehid mentes”, a laborvizsgálat mégis kimutatott formaldehidet, habár nem ez volt a legmagasabb mért érték.

Termékcímke alapján azt is pontozták, hogy a festék tartalmazott-e allergizáló hatású isothiazolinone tartósítószert. Mindössze 4 terméknél nem volt feltüntetve ez az összetevő. Ezek az élmezőnyben végeztek a többi szempont alapján is.

A drágább jobb? Mit tudnak a független minősített termékek?

A lista élén 99%-kal a penészedést gátló hatású Kreidezeit Mészfesték, második helyen két saját márkás OBI festék, valamint a Bio pin beltéri fehér falfesték végzett, szorosan mögöttük harmadik helyen a Düfa, Swingcolor és Dulux termékei. Mindegyik alacsony VOC és formaldehid tartalommal szerzett sok pontot. A Duluxnak pedig volt olyan terméke is, amelyik a lista végére került, a magas VOC kibocsátás miatt. Érdekesség, hogy a Tudatos Vásárlók Egyesületének 2010-es felmérésében még az OBI sajátmárkás termékeinek volt a legmagasabb kibocsátása.

A lista végén, magas VOC és formaldehid kibocsátással több Polifarbe festék, egy Dulux és egy Tikkurila termék végzett. Érdekesség, hogy a Polifarbe márkának több terméke is 90% fölött teljesített, vagyis egy márkán belül is jelentős eltérés lehet.

A penészedés sok lakásban gondot okoz. Ilyenkor sokan, ha nem tudják megoldani a jobb szigetelést, a hőhíd vagyis a probléma fő okának megszüntetését, penészedést gátló festékkel próbálják áthidalni a problémát. A tesztben szereplő 5, kifejezetten penészedés gátló termékként árusított falfesték közül 4 az élmezőnyben végzett, csak egy került a lista végére a magas károsanyag kibocsátás miatt.

Két terméknek volt független minősítése. Az Öko test sehr gut minősítésű Kreidezeit Mészfesték a lista élén végzett. Az alacsonyabb kipárolgást tanúsító Blaue Engel minősítésű Schöner Wohnen Polarweiss beltéri falfesték habár 95%-kal szintén az élmezőnyben végzett, voltak nála kisebb kipárolgású, de nem minősített termékek is. Úgy tűnik a független minősítés jó támpont lehet a vásárlónak, de nem csak minősített termékek lehetnek jók.

Az ár alapján sem egyértelmű a helyzet. A legjobban szereplő termékek ára 1500 Ft/liter és 350 Ft/liter egységáron mozgott, de a lista végén is találunk 170Ft/liter, 2.000Ft/liter és 7.000 Ft/liter egységáron mozgó terméket is.

Miről tájékoztatnak a termékcímkék?

A festékeken kötelező feltüntetni a VOC maximális koncentrációját. A fogyasztóknak nehézséget okozhat, hogy a termékek jelentős részénél gyártó a hivatalosan megengedett maximális értéket tünteti fel „VOC legfeljebb 30g/l” formában, vagyis ennél kevesebb a termék VOC tartalma, de ezen belül bármennyi lehet. Habár a tesztben szereplő termékek mindegyike a megengedett határérték alatti mennyiségű VOC-ot tartalmazott, a fenti termékcímke információ nem nyújt segítséget a vásárlónak, hiszen nem tud különbséget tenni a valós VOC tartalom között, és amint a tesztből is kiderült akár hetvenszeres különbség is lehet.

Annál a 11 falfestéknél, ahol a gyártó a kötelező törvényi minimumon túl a valóságot jobban megközelítő értéket tüntetett fel (pl. 0,1g/m>), mindegyik esetben valósnak bizonyult a tájékoztatás, ugyanis a laborvizsgálat során is a vállalt értéknél kevesebb VOC-ot mértek a fogyasztóvédők. Elmondhatjuk, hogy a fogyasztóknak érdemes olyan terméket választaniuk, ahol a gyártó pontosabb tájékoztatást nyújt a törvényben előírt minimumnál. Ezek a termékek jellemzően kevesebb VOC-ot tartalmaztak, mint a „legfeljebb 30g/l” információval ellátott társaik.

 

Hogyan csökkentsük a káros anyag terhelést a lakásban?

Ha például a gyerekszobát az új jövevény tiszteletére nem természetes összetevőket tartalmazó festékkel kenjük át, lehet, hogy mi maguk járulunk hozzá a gyermek asztmájának, allergiájának kialakulásához.

  • A festékekből az első napokban szabadul fel a legtöbb ártalmas vegyület. Ha alaposan szellőztetünk, nem alakul ki a légtérben egészségre káros koncentráció.
  • Keressük a káros anyagoktól mentes, természetes alapanyagokat!
  • Válasszunk olyan terméket, amelyen a gyártó a törvényben előírt minimumnál pontosabban határozza meg a festék VOC tartalmát, így választhatunk alacsonyabb károsanyag kibocsátású terméket.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Photo by rawpixel.com from Pexels

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .