Az EU kész erősíteni az együttműködést a párizsi klímaegyezmény többi aláírójával

0

Az Európai Unió kész erősíteni az együttműködést a párizsi klímaegyezmény többi aláírójával, miután az Egyesült Államok hivatalosan is megkezdte a kilépés folyamatát – hangsúlyozta Miguel Arias Canete, az Európai Bizottság éghajlat- és energiapolitikáért felelős tagja.

A párizsi megállapodás a friss fejlemények ellenére sincsen veszélyben, az alapjai továbbra is szilárdak – szögezte le a spanyol uniós biztos a Twitteren.

“Ezután is együtt fogunk dolgozni azon szereplőkkel és entitásokkal az Egyesült Államokban, amelyek elkötelezettek az ambiciózus klímavédelmi fellépés iránt” – írta az egyezmény mellett kiálló amerikai szövetségi államokra és városokra utalva.

Washington hétfőn hivatalosan megindította a várhatóan nagyjából egy évig tartó kiválási folyamatot, amely a jövő évi amerikai elnökválasztást követően zárul le.

Donald Trump amerikai elnök már a választási kampányban is a szerződés megrögzött ellenzőjeként lépett fel, kormánya pedig az elmúlt évek folyamán számos meglévő környezetvédelmi szabályozást helyezett hatályon kívül vagy gyengített meg arra hivatkozva, hogy azok rontják az ország versenyképességét.

A washingtoni kormányzat döntése ellenére sok amerikai szövetségi állam, például Kalifornia és New York is fokozni akarja erőfeszítéseit a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében, ahogyan számos vállalat is erős nyomásnak van kitéve a fogyasztók részéről ezen a téren.

A Politico brüsszeli hírportál által idézett adatok szerint a párizsi klímaegyezményt betartani kívánó amerikai szövetségi államok, városok és cégek bruttó hazai terméke (GDP) mintegy 10,1 ezer milliárd dollárt tesz ki, ami önmagában a világ harmadik legnagyobb gazdaságát jelentené az Egyesült Államok és Kína után. Mindemellett komoly kétségek vannak azzal kapcsolatban, hogy az amerikai kormány vezető szerepe nélkül elegendőek lesznek-e az általuk tervezett intézkedések.

A 2015-ös párizsi klímaegyezményt a világ szinte minden országa aláírta.

mti

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .