EP-választás – Jávor Benedek átláthatóságot és fenntarthatóságot javító tervet mutatott be

0

Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje olyan akciótervet mutatott be, amely reményei szerint képes növelni az átláthatóságot és a fenntarthatóságot, továbbá egy igazságosabb, méltányosabb Európai Uniót és Magyarországot eredményez.

Az ellenzéki politikus Budapesten, sajtótájékoztatón ismertette következő öt évre szóló vállalásait, hangsúlyozva, az unió egyik legfontosabb feladatának továbbra is a 2004 után csatlakozott tagállamok felzárkóztatásának kell lennie, mert az eddig csak részben sikerült.
Jávor Benedek jelenleg politikailag irreálisnak nevezte a föderális Európa létrehozását, ugyanakkor szerinte az uniónak szüksége lenne egy vonzó és megvalósítható jövőképre, amihez úgy látja, vissza kell szorítani a nacionalista populizmust.
Hangsúlyozta, az európai közösségnek határozottabban fel kell lépnie az “Orbán-rezsimmel” szemben, amelynek működése szerinte éles ellentétben áll a demokráciával és a jogállamisággal.
A képviselőjelölt elmondta, megválasztása estén azért dolgozik majd, hogy az unió még szigorúbban ellenőrizze a Magyarországra vonatkozó környezetvédelmi előírásokat, továbbá harcot hirdet az energiaszegénység csökkentése és az energiahatékonyság növelése érdekében. Megismételte, továbbra is követelik a paksi atomerőmű bővítésének leállítását.
Jávor Benedek szólt arról is, az EU-nak meg kell erősítenie szociális együttműködését, ennek részeként pedig európai minimáljövedelemre és méltányos munkakörülményekre van szükség.
Az ellenzéki politikus szerint az uniónak a korrupció és a lobbik uralma ellen is küzdenie kell, valamint fel kell lépnie a sajtószabadság biztosítása és a dezinformáció visszaszorítása érdekében.
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke az elmúlt öt év legnagyobb büszkeségre okot adó politikusaként jellemezte Jávor Benedeket, aki szerinte hitelesen jeleníti meg az MSZP-Párbeszéd-szövetség baloldali, zöld politikáját.
Tüttő Kata, az MSZP-Párbeszéd másik EP-képviselőjelöltje úgy fogalmazott, a zöld ügy akkor juthat előre, ha annak szempontjai minden európai parlamenti frakcióban megjelennek. Kiemelte, a zöld átmenetnek része az is, hogy megoldást találjanak a régió lakhatási, energetikai és munkaügyi problémáira.

mti

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .