Párizs és további négy francia nagyváros betiltotta területén a növényvédőszerek használatát

0

Öt francia nagyváros, Párizs mellett Lille, Nantes, Grenoble és Clermont-Ferrand egyszerre jelentette be, hogy a területén betiltja a növényvédőszerek használatát azt remélve, hogy ezzel a törvények megváltoztatására késztethetik a parlamentet.

A bejelentést megelőzően már több kisebb vidéki település is hasonló döntést hozott a lakókörzetek közelében. Az érintett települések azzal vádolják a kormányt, hogy nem lép semmit az elmúlt hetekben az egyik leghevesebbé vált közéleti kérdésben.
A települések fellépése jelképes jellegű, miután egy 2017-es törvény már tiltja az önkormányzatok számára a növényvédőszerek használatát a parkok és más zöld területek ápolásához. Hasonló tiltás van érvényben január óta a magánszemélyek és a kiskertek számára is, amelyek csak természetes eredetű termékeket használhatnak.
A tiltás azonban nem vonatkozik a vállalatok vagy a lakóközösségek zöld területeire, mindenekelőtt az állami vasúttársaságra, az SNCF-re, amely a sínek menti gyomnövények irtására előszeretettel használ glifozátot.
Az öt nagy város vezetője közös közleményben úgy fogalmazott: szeretnének egy egyeztetett folyamatot elindítani a törvény megváltoztatására, és ezzel elősegíteni a területükön a biodiverzitás felbecsülhetetlen örökségének és állampolgáraik egészségének megóvását.
“A közös fellépés célja más nagyvárosok polgármestereivel az, hogy lépésre kényszerítsük a kormányzatot” – mondta Stéphane Baly, Lille Zöld-párti képviselője. Lille-ben nincsenek mezők, de vannak az SNCF-hez tartozó vasútvonalak a lakóterületek közelében – tette hozzá.
Pénélope Komites párizsi alpolgármester a francia hírügynökségnek azt mondta: nagyon jól tudják, hogy a városok által hozott rendeleteket valószínűleg megtámadják a bíróságon, de a veszély a biodiverzitásra és a lakosság egészségére olyan jelentős, ami arra készteti a városvezetőket, hogy nyomást gyakoroljanak az államra a szigorúbb fellépés érdekében.
A polgármesteri tiltakozás nyomására a kormány terveiben szerepel a növényvédőszerek használatának megtiltása egy 5-10 méteres sávban a lakóterületek közelében. Az erről szóló rendelettervezetet október 1-ig véleményezhetik az önkormányzatok.
Kedd óta a környezetvédő szervezetek és aktivisták felhívást intéztek a francia polgármesterekhez, hogy hozzanak a növényvédőszerek használatát tiltó rendeleteket, és árasszák el a kormánynak a konzultációra létrehozott internetes oldalát. Becslések szerint eddig mintegy ötven település tiltotta be a növényvédőszerek alkalmazását, de több döntés ellen már fellebbezést nyújtottak be a prefektúrák a bíróságon.
Elisabeth Borne környezetvédelmi miniszter a Twitteren kommunikációs akciónak minősítette a városok döntését. Meglepetésének adott hangot amiatt, hogy a nagyvárosok egy olyan kérdésben próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra, amely elsősorban a mezőgazdaság és a vidéki települések problémája.

mti

Romeo Scheidegger képe a Pixabay -en.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .