LMP: már 2040-re karbonsemlegessé kell tenni Európát

0

Az LMP az Európai Zöld Párttal egyetértésben az eddigi célkitűzéseknél tíz évvel korábban, vagyis már 2040-re karbonsemlegessé tenné Európát és Magyarországot.

Ennek érdekében kontinensnyi léptékű klímakampányt szerveznek – mondta sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet országgyűlési frakcióvezető-helyettes, aki Kendernay Jánossal, a párt társelnökével közösen ismertette az Európai Zöld Párt hétvégi kongresszusán hozott döntéseket.

Az európai zöldek tudatában vannak annak, hogy a klímaváltozás már a civilizációnkat veszélyezteti – fogalmazott Schmuck Erzsébet, sérelmezve, hogy a világon eddig mindössze hat ország, köztük négy európai hirdetett klímavészhelyzetet. Szerinte ezt Magyarországon is meg kellene tenni, hiszen szükség van egy klímatörvényre, valamint az alkalmazkodási feladatok számbavételére.

Kendernay János a további döntéseket ismertetve arról számolt be: azt szeretnék, ha az Európai Tanács visszatérne Észak-Macedónia és Albánia integrációs tárgyalásainak szorgalmazására. Ahogy fogalmazott, sem a térségnek, sem Magyarországnak és sem a magyar zöldeknek, sem Európában nem érdeke a két ország integrációjának hátráltatása.

Az európai zöldek álláspontját ismertetve közölte azt is: az unió olyan tárgyalásokat folytat a Dél-amerikai Közös Piaccal (MERCOSUR), amelyek sem Európa, sem a világ érdekét nem szolgálják. Ezért a jelenlegi tárgyalások leállítására és átláthatóvá tételére szólították fel az uniós intézményeket – mondta, különösen sérelmezve a helyi lakosság elűzését és az erdőpusztításokat.

Beszámolt az európai zöldek két fő célkitűzéséről is: olyan gazdaság és életmód kialakításának segítéséről, amelyben az emberek kevésbé kiszolgáltatottak a kizsákmányolásnak, valamint azon országok zöld pártjainak támogatásáról – főleg Dél- és Kelet-Európában -, amelyek még nem értek el jelentősebb áttörést.
Ismertette az európai párt tisztújításának eredményét is: társelnök lett a belga Evelyne Huytebroeck valamint az osztrák Thomas Waitz.

mti

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .