Kiállt az Európai Bizottság vizeink megóvása mellett

0

Fontos mérföldkőhöz érkeztünk édesvizeink megóvása terén. Az Európai Bizottság értékelése szerint nem szükséges a Víz Keretirányelv felülvizsgálata – éppen ellenkezőleg, meg kell őrizni ezt a rendkívül ambiciózus szabályozást, melynek célja, hogy vizeink jó állapotba kerüljenek.

Az Európai Unió egyik erős szabályozása, a Víz Keretirányelv (VKI) egészen eddig célkeresztben volt – úgy tűnt, hogy a vizek megóvása helyett döntéshozóink a jogszabály felülvizsgálata mellett dönthetnek. Ez a célkitűzések gyengítésének kockázatával járhatott volna, holott a VKI keretet biztosít ahhoz, hogy vizeink jó állapotba kerüljenek. Az EU tagállamai azonban az elmúlt két évtizedben elhanyagolták a VKI megvalósítását.

2018 őszétől 100 szervezet – köztük a WWF – egy fél éves kampány során igyekezett bevonni az európai lakosságot a Víz Keretirányelvről szóló társadalmi konzultációba. A kampány eredményeként 375 ezer ember tette nyilvánvalóvá az Európai Bizottság számára, hogy kiáll vizeink védelme mellett és azt várja, az Európai Unió is támogassa a vizek jó állapotának elérését.

Vizeink védelmét pártolja a Bizottság

Az Európai Bizottság közzétette a Víz Keretirányelv kiértékeléséről szóló nyilatkozatát, amelyben megállapítják, hogy a VKI továbbra is megegyezik a kitűzött célokkal és a joganyag semmit sem vesztett jelentőségéből 2000-es elfogadása óta.

A nyilatkozat értelmében nem szükséges megnyitni és újratárgyalni a Víz Keretirányelv tartalmát és szövegezését, tehát az EU tagállamoknak folyóink és vizeink védelme érdekében törekednie kell a VKI teljes körű végrehajtására. A következő lépést az Európai Parlamentnek és az Európa Tanácsnak kell megtennie.

Fel kell pörgetni a végrehajtást

Az EU tagállamai eddig nem tudták teljesíteni a Víz Keretirányelv célkitűzéseit, hiszen nem foglalkoztak vele kellő elkötelezettséggel. A Bizottság nyilatkozatában azonban kifejti, hogy ez nem amiatt van, mert a jogszabály hiányos lenne. A késedelmek fő oka a nem megfelelő finanszírozás, a természetvédelmi célkitűzések lassú és elégtelen integrációja más szakpolitikákba, valamint a megfelelő alkalmazás hiánya.

A VKI végrehajtásának kiértékelése, az eredmények és a hiányosságok vizsgálata két évig tartott. Ennek keretében szakmai szervezetek és az európai lakosság is megfogalmazhatta észrevételeit és elvárásait. Civil szervezetek összefogásával Európa-szerte több mint 375 ezren írták alá azt a petíciót, mely szerint szükség van a jogszabály célkitűzéseinek megtartására és a hatékony végrehajtásra. A lakosság aktív véleménynyilvánítása jól mutatja, hogy az embereket foglalkoztatja vizeink állapota és védelme.

“A Víz Keretirányelv végrehajtását fel kell gyorsítani és kellő finanszírozással olyan lépéseket kell tenni, melyek javítják vizeink állapotát, vagy megteremtik ennek lehetőségét. Ehhez a VKI adta keretek jó alapot teremtenek. A jogszabály több mint másfél évtizede érvényben van, de eddig alig születtek látványos eredmények. Épp itt az ideje ezen változtatni, hiszen vizeink megfelelő állapota nem csak a természeti környezet, hanem a társadalom számára is kiemelkedő jelentőségű” – mondta Gruber Tamás, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának vezetője.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .