Az LMP népszavazással tiltaná be az atomenergiát Magyarországon

0

Az LMP az atomenergia betiltása és a megújuló energiaforrásokra történő átállás érdekében kezdeményez további népszavazásokat – közölte az ellenzéki párt országos elnökségének titkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kanász-Nagy Máté azt mondta, a paksi atomerőmű jelenlegi blokkjainak 2037-ig van működési engedélyük, az LMP szerint onnantól nem szabad tovább működtetni az erőművet, az erőműbővítést pedig nem szabad megvalósítani.

Hozzátette: Paks 2. “az évszázad legrosszabb üzlete”, az ugyanis rendkívül gazdaságtalan, minden magyar háztartásra óriási terhet ró, növeli orosz függőséget és az atomerőmű működése sem biztonságos.

Elmondta, népszavazásokat kezdeményeznek, hogy teljesen atomenergia-mentessé tegyék Magyarországot. Referendummal tiltanák meg, hogy 2037 decembere után atomerőművek üzemeltetési engedélyt kapjanak az országban – ismertette.

Kanász-Nagy Máté közölte, szintén népszavazásokat kezdeményeznek annak érdekében, hogy a század közepére szinte teljes mértékben a megújuló energiaforrásokra alapozzák az ország energiaellátását. Ez olcsó, tiszta és megbízható energiaforrást jelent – érvelt.
Azt mondta, ezek a népszavazási kérdések a klímatörvény módosítására vonatkoznak.

Kérdésre válaszolva elmondta, az LMP szerint a magyar választópolgároknak kell dönteniük arról, hogy szeretnének-e atomenergiát Magyarországon, vagy a 21. századi utat, a megújuló energiaforrásokkal történő energiatermelést szeretnék inkább. Hozzátette: jelenleg mintegy tíz népszavazási kérdésük van a választási szervek előtt, és további kérdések benyújtását tervezik.

mti

Markus Distelrath fotója a Pexels oldaláról

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .