Te tudod, mit rejt a macskák földje?

0

A világ 36 macskaféléjének egyötöde egyetlen délkelet-ázsiai vidéken található, azonban a WWF friss jelentése szerint ezeknek a fajoknak egy részét is egyre jobban fenyegeti a kihalás. Megóvásukra egy akciótervet is kidolgozott a WWF.

A tigrist és a leopárdot mindenki ismeri, talán a ködfoltos párducot is, azonban valószínűleg kevesebben hallottak az ázsiai aranymacskáról, a márványfoltos macskáról, a mocsári macskáról vagy a leopárdmacskáról. Ezeket a fajokat mutatja be a “Dawna Tenasserim: A macskák földje” című új WWF-jelentés, ezek ugyanis mind megtalálhatók a Thaiföldet és Mianmart is érintő vidéken. Sőt, még a nehezen megfigyelhető halászmacskáról is szó esik, amely valószínűsíthetően szintén itt él. A 18 millió hektáron elnyúló Dawna Tenasserim a legnagyobb összefüggő erdő a délkelet-ázsiai szárazföldön – 82%-a erdős terület.

A hét – vagy talán nyolc – macskafaj fennmaradását számos tényező veszélyezteti: a vadon élő állatok illegális kereskedelme miatt fenyegeti őket az orvvadászat, a földművelésbe bevont területek növelése érdekében egyre nagyobb mértékben irtják az erdőket, ezáltal élőhelyük folyamatosan csökken, a helyi lakosok pedig azért vadásszák őket, mert olykor elragadják a haszonállatokat.

“A Dawna Tenasserim erdejének mérete és az ott élő macskafajok sokfélesége figyelemre méltó – mondta Regan Pairojmahakij, a Dawna Tenasserim határokon átívelő terület kezelője. – De ezeknek az állatoknak a napjai meg vannak számlálva, hacsak az országok – és az egész világ – nem ismeri el, hogy milyen értékes ez a vidék, és nem tesz sürgős lépéseket a megóvására.”

Eltűnő és visszatérő fajok

A jelentés kiemeli többek között, hogy a Dawna Tenasserim terültén körülbelül 180-220 tigris él, élőhelyük jelentős része azonban nem védett. A leopárdok száma itt is folyamatosan csökken – Vietnamban és Laoszban már kihaltnak vélik, de Kambodzsából is lassan eltűnik, indokínai alfajuk pedig már a súlyosan veszélyeztetett kategóriába tartozik. Az ázsiai aranymacskát már párban is sikerült lencsevégre kapnia egy kameracsapdának ezen a vidéken, fennmaradásukat azonban az élőhelyük közelében tervezett útépítés veszélyezteti. A mocsári macska – amelyet a vadászat és életterük zsugorodása miatt Thaiföldön már súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánítottak – kameracsapdás felvételek alapján 2017-ben újra feltűnt a Dawna Tenasserim területén. A leopárdmacska a környéken igen elterjedt és kameracsapdával a leggyakrabban lefotózott fajnak számít Mianmarban, a halászmacskát pedig a területen kívül figyelték meg, de nem kizárt, hogy itt is élnek példányai.

“Rendkívül ritka, hogy ilyen sokféle macskafaj – és egyéb vadállat – van jelen egy adott területen belül Délkelet-Ázsiában. A vadvilágot a hatalmas síkságokról már a szűk hegységekbe szorították az emberek, tragédia lenne, ha további fajok esnének áldozatául az orvvadászok csapdáinak és a természeti környezetet beépítő fejlesztők buldózereinek” – mondta Yoganand Kandasamy, a WWF Mekong térségi természetvédelmi vezetője.

A jelentés olyan veszélyekről számol be, mint például a táj átalakítása kukorica- és olajpálma-ültetvényekké vagy az útépítés. Ezek az orvvadászok munkáját is megkönnyítik, hiszen egyszerűbben el tudják ejteni a veszélyeztetett fajokat. Ha megépülnek a tervezett utak, azok pedig kettévághatják az elefántok és tigrisek vándorlási útvonalait.

A WWF nyolc pontos akciótervet dolgozott ki a “Macskák földjének” megóvása érdekében, melyben többek között olyan megoldási javaslatok szerepelnek, mint a macskafélék biológiai sokféleségére, a zsákmányállatok elterjedtségére és élőhelyigényére vonatkozó kutatások bővítése, a vadfolyosók azonosítása és védelme, a vadvédelmi egységek és a bűnüldöző szervek megerősítése a határ mindkét oldalán vagy a helyi és őslakos közösségek elköteleződésének növelése.

Nemrég egy kameracsapda rögzített egy tigrist a környéken tetemes méretű zsákmányával – egy párosujjú patással, a gaurral. A video ide kattintva megtekinthető.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .