Eplényi síaréna: a speciális mikroklíma miatt havas egész télen Olaszfalu

0

Nem az eplényi sípálya hóágyúi, inkább a helyi speciális mikroklíma lehet az oka, hogy a Veszprém megyei Olaszfaluban egész télen havasak az utcák – mondta Ebele Bálint, az eplényi síaréna ügyvezetője szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Ebele Bálint megjegyezte, bár a havat nem a hóágyúk okozzák, nem szeretnék, ha vita, vagy nézeteltérés születne, ezért felajánlották, hogy a helyi általános iskola diákjai ingyen használhatják a sípályát a téli szezonban.

Hozzátette, akár óránként 600 köbméter havat képesek gyártani a sípályán, de a gépek maximum 50 méterre képesek “elfújni” a havat. Ráadásul a faluban lévő hómennyiség előállításához annyi vízre lenne szükség, hogy a víztározóikat folyamatosan újra kellene tölteni.

Boriszné Hanich Edit, a település polgármestere a műsorban elmondta, Olaszfalu a Magas-Bakonyban fekszik, ezért ott hidegebb van, mint az ország nagy részén. Az eplényi sípályának köszönhetően akkora a levegő páratartalma a település felett, hogy folyamatosan havazik. Ennek van jó és rossz oldala is, de alapvetően örülnek a hónak, és a sípálya felajánlásának is.

mti

Visit Almaty fotója a Pexels oldaláról

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .