LMP: radikálisan csökkenteni kell a levegő szennyezettségét

0

Azonnal és radikálisan kellene csökkenteni a levegő szennyezettségét az LMP szerint, a kormány mégis “lenullázta” az erről szóló programot – jelentette ki sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke, aki mindezek miatt a miniszterelnökhöz fordul.

A politikus közölte: Magyarországon évente mintegy 15 ezer ember idő előtti halálát okozza a szennyezett levegő, a terhelés szintjét tekintve az ország a sor végén kullog az unióban.

Tavaly év végére az ágazati és civil szervezetek bevonásával el is készült az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program, amely célul tűzi ki, hogy 2030-ra 5,5 hónnappal növekedjen a várható élettartam, és mintegy ötezerrel csökkenjen a probléma okozta korai halálozások száma.

A programot azonban az elfogadás utolsó lépésénél lenullázta a kormány – fogalmazott Schmuck Erzsébet. Hozzátette: ennek okára nemcsak a miniszterelnöknél kérdez rá, de az Országgyűlés általa vezetett fenntartható fejlődési bizottságában is napirendre kívánja tűzni.

Elmondta: megvalósításával csökkenne a lakossági tüzelés szennyező hatása, de a javaslatok között épületszigetelési és bérlakásprogram is szerepelt. A politikus kifogásolta azt is, hogy egyelőre nem látni a terhelés csökkentésének következő hároméves tervét, holott már készül a jövő évi költségvetés. Szerinte az ország a klímacélkitűzések kijelölésében is csak kullog az Európai Unió után.

mti

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .