Ellenőrizték a fakereskedelmet, 157 millió forint büntetést szabtak ki

0

Több ezer faanyag-kereskedelmi ellenőrzést hajtottak végre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti szakemberei az elmúlt három évben, amelyek nyomán 157 millió forint volt a kirótt bírság és az elkobzott bevétel együttes értéke, 3000 köbméter illegálisan kitermelt faanyagot foglaltak le – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, Budapesten.

Zsigó Róbert ismertette, hogy 2015-től a faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzése is a Nébih feladata. Az ellenőrzéseket a Nébih európai faanyag terméklánc-felügyelet (EUTR – European Union Timber Regulation) részlegének ellenőrei végzik.

Az Európai Unió (EU) az illegális fakitermelések ellen akciótervet indított, az EUTR-szabályozás célja, hogy megakadályozza az illegális fakitermelésekből, erdőirtásokból származó faanyag értékesítését. Ezzel hozzájárulnak az erdők védelméhez és ezen keresztül a klímavédelmi és más környezetvédelmi célok eléréséhez is – emlékeztetett az államtitkár. A szabályozással nyomon követhetővé válik a faanyag, az értékesítőknek igazolniuk kell jogszerű kitermelését. A Nébih mint kijelölt tagállami hatóság a teljes láncban, az egész ország területén ellenőrizheti a termékek nyomon követhetőségét, mennyiségi, minőségi, fajtabeli azonosságát – tette hozzá Zsigó Róbert.

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár felhívta a figyelmet a kormányzati szociális tüzelőanyag-támogatásra, amelyet legutóbb 2019 augusztusában hirdetett meg a Belügyminisztérium. A pályázat nyári kiírásának köszönhetően az állami erdőgazdaságok a leginkább rászorulóknak száraz, előző téli termelésből származó tűzifát tudtak szállítani. Eddig az állami erdőgazdasági cégcsoport 186 ezer köbméter tűzifát biztosított mintegy 2000 önkormányzatnak. Ezzel a mennyiséggel együtt az elmúlt tíz évben összesen közel 1 millió 150 ezer köbméter szociális tűzifát biztosítottak az állami erdőgazdaságok a rászorulók számára – jegyezte meg.

Helik Ferenc, a Nébih elnökhelyettese szólt arról, hogy az uniós és a hazai jog is engedi az elkobzott fatermékek közérdekű felhasználását, elosztását a szociálisan rászorultak között. Ezért a Nébih pályázati rendszert indít, amelynek első szakaszában csaknem 1300 köbméter tűzifára pályázhatnak ingyenesen önkormányzatok, közhasznú szervezetek, valamint egyházak és egyházi jogi személyek.

A fakiosztást 10 telephelyen végzik majd az országban. Egy-egy pályázó tulajdonába évente legfeljebb 3 millió forint nyilvántartási értékű, de legfeljebb 120 köbméter mennyiségű tűzifa kerülhet ingyenesen. A pályázat részleteiről a hivatal honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

mti

Hans Linde képe a Pixabay -en.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .