Új klímavédelemmel is foglalkozó Afrika-stratégiát készít az EU

0

Új, a migrációval és a klímavédelemmel is foglalkozó Afrika-stratégiát készít az Európai Unió, ezt várhatóan az őszi EU-Afrika csúcstalálkozón fogadnak el – közölte az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1 aktuális csatorna műsorában.

Pócza István felhívta a figyelmet arra, hogy eddig a jobb élet reménye motiválta a migrációt, a jövőben a klímaváltozás okozta szárazság, az egyre súlyosabb mezőgazdasági problémák nyomán indulhatnak el tízmilliók Európa felé.

Az EU nem teheti meg, hogy a klímaváltozás elleni küzdelmet Európára korlátozza, a laza környezetvédelmi szabályozás miatt ugyanis vannak olyan afrikai országok, amelyek a nyugati világ szemétlerakataként működnek – tette hozzá.

Azt is hangsúlyozta, Európa számára azért is stratégiai jelentőségű Afrika, mert “versenykontinens”, azaz a világ erőközpontjai versenyeznek az ottani ásványkincsekért és emberi erőforrásokért.

Európa az elmúlt hét évben máris dupla annyi tőkebefektetést hajtott végre a kontinensen, mint az Egyesült Államok vagy Kína – mondta Pócza István.

mti

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .