Uniós forrásból fejlesztette természetvédelmi szolgálatát a Hortobágyi Nemzeti Park

0

Fejlesztette természetvédelmi őrszolgálatát a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP): a beruházásokhoz 311 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatást nyertek el a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) keretében – közölte a park igazgatósága az MTI-vel.

Közleményük szerint A területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának növelése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésével című projekt keretében három területen – őrszolgálati irodahálózat, őrszolgálati mobilitás, illetve monitorozó és őrszolgálati eszközpark fejlesztése – finanszíroztak beruházásokat.

Az irodahálózat fejlesztése keretében felújították a Közép-Tisza-Jászság természetvédelmi tájegység szolnoki tájegység-központját, és elkészült a Bihari-sík természetvédelmi tájegység új irodaháza Berettyóújfaluban. A természetvédelmi őrzés, illetve az azt kiegészítő funkciók ellátására alkalmas irodaépületek nagymértékben javítják az őrszolgálat munkáját – jelezte a nemzeti park.

Az őrszolgálati mobilitás javításához járul hozzá az nyolc pick up és hat könnyű tehergépjármű, amely a projekt keretében került a nemzeti park kezelésébe. A beszerzésnek köszönhetően emelkedett a területi jelenlét és az őrzés intenzitása, hatékonysága, biztonságosabbá és tervezhetőbbé vált a természetvédelmi őrzés, így közvetve és közvetetten is javult a vagyon-, és közbiztonság – tartalmazza a HNP közleménye.

A projekt keretében az őrszolgálati feladatellátáshoz szükséges eszközöket – drónokat, kutatóhajókat, optikai berendezéseket – is vásároltak. Ezek hozzájárulnak a terepi megfigyelések és célzott adatgyűjtések hatékonyabbá válásához, az élőhelyek egyre diverzifikáltabb kezeléséhez – írta a Hortobágyi Nemzeti Park.

mti

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .