Befejeződött a Tisza-tó tavaszi feltöltése

0

Befejezte a Tisza-tó tavaszi feltöltését a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig), a várható aszályos időszakra készülve a magasabb, 735 plusz-mínusz 5 centiméteres nyári vízszintre duzzasztották a tározót – közölte az igazgatóság az MTI-vel.

A Kötivizig a normál, 725 plusz-mínusz 5 centiméteres nyári vízszinthez képest többletként tízmillió köbméter jó minőségű vizet tározott be a Tisza-tóba annak érdekében, hogy a várható aszályos időszakban a térségben megnövekvő vízigényeket ki tudja elégíteni. A plusz vízmennyiség nemcsak a vízkészlet-gazdálkodásban teremt biztonságot, hanem kedvezőbb feltételeket nyújt a tó élővilága és a turizmus számára is. A Tisza-tó idei tavaszi feltöltése két lépcsőben zajlott.

Az elsőben – március 22-től április 5-ig – a vízszintet a Kisköre-felső vízmércén mért 620 centiméterről 690-re emelte az üzemeltető. A második – április 6-22. közötti – szakaszban pedig a tározót a magasabb nyári vízszintre, a Kisköre-felső vízmércén mért 735 plusz-mínusz 5 centiméteres tartományba duzzasztotta. A vízszintemeléssel párhuzamosan kinyitották a szabályozó műtárgyakat, így alacsony lebegőanyag-tartalmú vízzel öblítették át a Tisza-tavat – tájékoztatott a Kötivizig.

mti

akos147 képe a Pixabay -en.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .