Teret nyert a zöld foglalkoztatás az EU-tagállamokban

0

A kétezres évek végétől fogva szinte folyamatosan nyert teret a zöld foglalkoztatás az EU-tagállamokban – állapítja meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) elemzése az Eurostat adatai alapján.

A kutatóműhely a zöld foglalkoztatás előnyei közül kiemelte a jelentős munkaerőigényt, és azt, hogy a tapasztalatok szerint az ilyen tevékenységeket ritkán szervezik ki más országokba. Nehéz ugyanakkor körülhatárolni, hogy milyen ágazatok tartoznak ide, hiszen mérnökök és ügyvédek ugyanúgy hozzájárulhatnak a fenntarthatósághoz, mint környezetvédelmi tanácsadók, vagy fizikai munkát végző alkalmazottak.

A zöld foglalkoztatás mértékét uniós szinten nem is lehet pontosan felmérni, de a bővülést jól jelzi, hogy a környezetvédelem foglalkoztatása az uniós adatok alapján az átlagnál lényegesen nagyobb mértékben nőtt – tették hozzá.

Hasonló folyamatot látnak abban is, hogy évről évre egyre bővül a megújuló energiák ipara az EU gazdaságán belül. Az összefoglaló szerint a megújuló energiaforrások belföldi termelésén belül különösen a biomassza és a bioüzemanyag előállítása jelentős. Az ország adottságai kedveznek a geotermikus energiák hasznosításának is, ám ezeket az MKIK GVI szerint hatékonyabban is ki lehetne aknázni.

A belföldi zöld foglalkoztatás ugyanakkor összességében lépést tart mind a közép-európai, mind az uniós átlaggal – olvasható az elemzésben.

mti

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .