A tető, ami szmogot eszik reggelire

0

Ha az otthonunkról van szó, sokféle lépést tehetünk annak érdekében, hogy környezettudatosak legyünk. Azonban egy újrahasznosított anyagokból készült tetőszigetelés – amely segíti a káros anyagok semlegesítését, ráadásul világos bevonata miatt kevésbé veszi fel a hőt, így növeli az energiahatékonyságot – új dimenziókat nyithat.

A háztartásokban komposztálás, energiatakarékos izzók, a víz és áram ésszerű használata segíthetik a felesleges fogyasztás elkerülését. Azonban már a tervezés során is számos alternatíva van arra, hogy környezeti szempontból felelősen válasszunk. A megfelelő hőszigetelés a fűtéssel és hűtéssel járó energiafelhasználást csökkenti, a napelemek az áramtermelést, a napkollektorok a hőenergia előállítását segítik, a zöldtetők növényei pedig nem csak a látképnek és levegőnek tesznek jót, de az épület fenntarthatóságát is javítják.

A BMI Villas már hazánkban is kapható innovatív megoldása, a lapostetőkön alkalmazható Noxite Eco-Active bitumenes lemez úgy járul hozzá a fenntarthatósághoz, hogy semlegesíti a levegőben is megtalálható káros anyagokat. Emellett a lemezek 100%-ban újrahasznosítottak: a tetőfelújítások során begyűjtött és speciális eljárással feldolgozott bitumenből készülnek, jelentősen csökkentve ezáltal a gyártási folyamat CO2 terhelését.

A szmogevő lemezek – amelyek új tetők építésekor és felújításakor is használhatóak –, megtalálhatóak többek között a koppenhágai reptér tetején vagy az Egyesült Királyság több iskoláján, kórházán.

 

Lemosta az eső

A nitrogén-oxidok, amelyek elsősorban az autók kipufogógázaként, a fűtés és az ipari termelés során keletkeznek, egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen a légkörben, ami nem csak a környezetre káros, de az emberek által nap mint nap belélegzett levegőt is mérgezi. A Noxite Eco-Active bitumenes lemez speciális bevonata ezeket az anyagokat a környezetre nem káros hatású vegyületekké alakítja át a napsugarak segítségével, amelyeket aztán a következő eső lemos a tetőről.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Egy 100 m²-es lapostető Noxite Eco-Active bevonata éves szinten annyi nitrogén-oxidot képes elbontani, amennyit egy EURO-4-es besorolású, évi 15.000 kilométert futó autó kibocsát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .