Az EP nagyobb támogatást kér a régiók számára az energetikai átmenet sikeres megvalósítása érdekében

0

Az Európai Parlament (EP) magasabb támogatást kér a régiók számára, az energetikai átmenet sikeres megvalósítása érdekében – olvasható a testület brüsszeli plenáris ülésén megszavazott, a Méltányos Átállást Támogató Alap (JTF) létrehozásáról szóló jelentésben. Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője és Tóth Edina európai parlamenti képviselő sajtóközleményükben üdvözölték a szavazás eredményét, de komoly fenntartásaiknak is hangot adtak.

A JTF egy olyan pénzalap, amely segítséget nyújt a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz az olajpalától vagy széntől függő gazdaságok számára.

Az uniós parlament képviselői ragaszkodtak a JTF-források, az EU következő hosszútávú költségvetéséből történő jelentős növeléséhez, amely 25 milliárd euró lenne az Európai Bizottság által javasolt 11, illetve az Európai Tanács által jóváhagyott 7,5 milliárd euróval szemben. Ezt az összeget, 32 milliárd euróval kell kiegészíteni, ahogyan azt az uniós helyreállítási eszközről szóló rendelet javasolja.

Ezenkívül, a képviselők támogatják az olyan ösztönzők bevezetését, mint a Zöldprémium-mechanizmus, amely további juttatásokkal jutalmazza azokat a tagállamokat, amelyek gyorsabban csökkentik üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat.

A jelentés megjegyzi, hogy az egy tagállamra vonatkozó éves pénzügyi forrásokat 50 százalékkal csökkenteni kell, ha az ország nem teljesíti az éghajlat-semlegesség 2050-re vonatkozó nemzeti célkitűzését, továbbá különös figyelmet kell fordítani a szigetekre és a legkülső régiókra is, külön támogatást biztosítva számukra.

Emellett, a jelentés megszavazói szerint a JTF-nek támogatnia kell a kkv-kra, mikro-vállalkozásokra és szociális vállalkozásokra, valamint szövetkezetekre irányuló fenntartható termelő-beruházásokat, annak érdekében, hogy segítsen azokat üzleti tevékenységeik új irányba terelésében.

Deutsch Tamás felhívta a figyelmet: az uniós klímavédelmi célok elérését szolgáló Méltányos Átállási Alap költségvetéséből Magyarország részesedése jelenleg nagyon alacsony, 1,2-1,3 százalék körüli. Ilyen költségvetéssel nem lehet elérni a rendkívül ambiciózus uniós klímavédelmi célokat. “Ugyanakkor – tette hozzá – nagyon fontos, hogy a források esetleges bővülése a tárgyalási folyamat során semmiképpen ne a kohéziós vagy a mezőgazdasági források rovására történjen.”

A Fidesz politikusa szerint az alapnak akkor lenne igazi hozzáadott értéke, ha az energiaátállást támogatná az azt követő adaptáció helyett, vagyis olyan célokat, melyeket a kohéziós politika nem tud támogatni.

Tóth Edina azt hangsúlyozta, hogy az energiaszektor környezetkímélő technológiákra való átállásához hatékonyan tudnak hozzájárulni a gázalapú energiaforrások”. A képviselő szerint a klímavédelmi célok elérésében a tiszta gáznak (hidrogénnek) fontos szerepe van, ezért előremutató, hogy ez az irány megjelenik a parlamenti jelentésben is.

“Az uniós klímavédelmi, kibocsátás-csökkentési célok elérése nagy terhet ró az energiaszektorra és az energiaintenzív ipari ágazatokra, ezért nagyon fontos, hogy az átállás folyamatában megfelelően figyelembe legyenek véve a tagállami energiamixeket meghatározó egyedi körülmények, gazdasági és környezeti adottságok” – emelte ki Tóth Edina.

A képviselők felhívták a figyelmet, hogy Magyarország már számos erőfeszítést tett a klímavédelem érdekében, például kivezette az erőművi széntüzelés nagy részét, mindössze egy jelentős lignites erőművet működésben hagyva.

“Az azonban továbbra is elfogadhatatlan, hogy az alap elosztási kulcsa, az alacsony magyar részesedés nem tükrözi Magyarország kibocsátás-csökkentés területén tett erőfeszítéseit és elért eredményeit” – hangsúlyozták.

mti

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .