A NIOK Alapítvány idén ötödik alkalommal adta ki a Civil Díjakat

0

Innovatív tanoda hátrányos helyzetű régióban, közösségi összefogás a Római partért és közel 100 ezer főt számláló online licitáló csoport jó ügyekért – ez csak három példa a Civil Díj 2020 nyertesei közül. A NIOK Alapítvány idén ötödik alkalommal adta ki a Civil Díjakat, kilenc kategóriában díjazták 2019 legsikeresebb kezdeményezéseit a szűk körben, szabadtéren, a budapesti Hunyadi téren megtartott díjátadón.

 

Közel 100 pályázat érkezett idén a Civil Díj zsűrije elé, amelyek közül összesen 27 került döntőbe. Közülük került ki az a kilenc, fővárosi és vidéki szervezet, akik a legjobb kommunikációs kampány, a legsikeresebb adománygyűjtés vagy éppen a legjobb társadalmi vállalkozás díjat vihették haza a szerda délután megtartott díjátadó eseményről. Bár magán a rendezvényen csak a jelölt szervezetek vehettek részt, a nekik szurkoló érdeklődők a NIOK Alapítvány Facebook oldalán élő közvetítésen keresztül követhették a díjátadót.

Díjat kapott többek között egy összefogás a fogyatékkal élők megsegítéséért, több közösségi környezetvédő szerveződés, és egy, a kórházak gyermekosztályaiba ágyakat szervező női összefogás is. A legjobbak közé éppúgy került budapesti székhelyű országos szervezet, mint határ melletti kis községben működő civil összefogás. A nyerteseket vállalati vezetőkből, kommunikációs szakemberekből és nonprofit szervezetek vezetőiből álló zsűri választotta ki, a kilencedik díjat pedig a nagyközönség ítélte oda online szavazáson keresztül. A szakmai díjak és a közönségdíj mellett idén egy különdíjat is átadtak.

Az idei év díjazott szervezetei és projektjei:

  • Legjobb együttműködés: InDaHouse Hungary Egyesület: Programozók a borsodi gyerekekért
  • Legjobb helyi kezdeményezés: Alapítvány az Alteros gyerekekért: Amikor a csecsemők is „iskolába járnak”
  • Legjobb társadalmi vállalkozás: Igazgyöngy Alapítvány / Szuno
  • Legnagyobb hatású projekt: Pentele XXI. Oktatásért Művészetért Alapítvány: Arany Iránytű Program
  • Legjobb kommunikációs kampány: Társaság a Szabadságjogokért és Lépjünk, hogy léphessenek: Szabad napot minden családnak!
  • Legsikeresebb érdekérvényesítési projekt: Maradjanak a FÁK a Rómain: A Római-part megmentése és közösségi célú fejlesztése
  • Legígéretesebb új szervezet: 10 millió Fa közösség
  • Legsikeresebb adománygyűjtés: Anyák az Anyákért Alapítvány: Ágyat az Anyukáknak
  • Közönségdíj: CsodaCsoportcivil jótékonysági aukciós közösség
  • Különdíj: Eleven Gyál

 

“1996 óta osztunk ki Civil Díjakat, amelynek célja, hogy nagyobb láthatóságot és elismerést kapjanak a hazai civil szervezetek”  – mondta el a díjátadó eseményen Gerencsér Balázs, a NIOK Alapítvány ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: “Nagyon hálásak vagyunk a partnereinknek, a MagNet Banknak és az Nlc-nek, hogy velük együtt évről-évre a szélesebb közönség számára is meg tudjuk mutatni ezeket a kiemelkedő munkát végző civilszervezeteket.”

„Büszkék vagyunk arra, hogy ahogy a bankunk a Közösségi Adományozási Programon keresztül támogatja az ügyfelek bevonásával a civileket, úgy a Civil Díjjal azt mutathatjuk meg, hogy milyen az amikor közösségek összefognak, vagy éppen az egyének kezdeményeznek, és nem felülről várják a megoldást, hanem együtt, közösen indítják el azt. Nehéz időkben, mint amilyen a mostani, különösen fontos ez, és az, hogy ne feledkezzünk meg emberségünkről, vigyázzunk egymásra, és forduljunk nyitottsággal, megértéssel, empátiával egymás felé.” – mondta Molnár Csaba, a MagNet Bank közösségfejlesztési igazgatója.

A Civil Díjakat nyilvános pályázati szakaszt követően ítéli oda a szakmai zsűri. A nyertes szervezetek oklevélben részesülnek, illetve a díjjal együtt megkapják a Civil Díj 2020 logó használatának jogát. A döntőbe került kezdeményezésekről részletes leírás érhető el a civildij.hu/dontosok-dijazottak-2020/ oldalon.

A Civil Díj együttműködő partnere a Civil Iránytű Alapítvány, főtámogatója a MagNet Bank, médiapartnere az Nlc.hu.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .