Zöld busz mintaprogram indul októberben Békéscsabán

0

Zöld busz mintaprogram indul októberben Békéscsabán. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 56 millió forintot biztosít a békési megyeszékhelynek az elektromosbusz-programra.

A Zöld Busz program célja a közösségi közlekedésben részt vevő autóbuszállomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentése, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javítása – olvasható az előterjesztésben.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba Egyesület) a közgyűlésen elmondta, tudomása szerint nyolc városban indul el az egyhónapos program. Békéscsabán egy alacsonypadlós, elektromos autóbusz közlekedik majd menetrend szerint, a nappali órákban, napi 100-150 kilométert, minden nap más útvonalon, hogy valamennyi városrészt bekapcsolják a projektbe.

A program célja a lakók megismertetése a zöld technológiával, klímavédelmi szempontok népszerűsítése – tette hozzá.

2022-től a tervek szerint csak elektromos autóbuszok beszerzésére biztosít támogatást a kormány – írják az előterjesztésben.

Békéscsabán a Modern városok programban tervezik, hogy 8-11 új, elektromos autóbuszt szereznek be, építenének egy elektromos buszgarázst, ahol a napenergiával megtermelt árammal töltenék fel a buszokat. Ezt a programelemet jelenleg dolgozzák ki, ám a tervek szerint az év végére elkészül a napelemparkot és villamosenergia-tárolót is magában foglaló békéscsabai okos hálózati rendszer első üteme, amelyet szintén a Modern városok programban, 3,662 milliárd forintból valósítanak meg.

mti

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .