Botanikai könyvritkaságot bemutató kiállítás nyílt a Természettudományi Múzeumban

0

A múzeum könyvtárának féltve őrzött, értékes ritkaságát, Johann Simon von Kerner botanikus Hortus Sempervirens című könyvsorozatának nyolc óriáskötetét tekintheti meg a nagyközönség a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kiállítás anyagában a különleges, kézzel festett növényábrázolásokkal teli kötetek mellett eredeti növényritkaságok is láthatóak.

A Hortus Sempervirens, Johann Simon von Kerner (1755-1830) botanikus és illusztrátor kézzel festett ábrákkal teli könyvsorozata. Az 1795 és 1828 között megjelent könyvóriások mérete 65,5-szer 49 centiméter. Az eredetileg 10 példányban elkészült sorozatból már csak 3 teljes könyvsorozat maradt meg. Ebből az egyik, 71 kötetből álló sorozat a Magyar Természettudományi Múzeum tulajdonában van – olvasható a múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Moesz Gusztáv, a magyar mikológia (gombatan) egyik legkiválóbb művelője szerint a Hortus Sempervirens egyike a legritkább és legértékesebb botanikai műveknek.
A kiállításon von Kerner akvarelljein keresztül a látogató megismerheti az általa leírt fajokat, bepillantást nyerhet a 18. század végén, 19. század elején készült könyvritkaságokba.

A Hortus Sempervirens sorozatban a szerző által érdekesnek vélt vagy egzotikus növények latin nyelvű leírása mellett a róluk készült életnagyságú festmények is megtekinthetők. Az élénk színekkel festett táblákat a növények egyes részeinek nagyított rajza egészíti ki.
A kiállítótér berendezésekor fontos szempont volt a műtárgyak védelme. Az UV-fóliával fedett vitrinekben a könyvritkaságok mellé páratartalom- és hőmérsékletmérőket helyeztek el, valamint a kiadványok épsége érdekében nagy méretű, kifejezetten a könyvek számára tervezett speciális “könyvbölcsők” készültek a múzeumban.

A közlemény szerint a látogatók a tárlaton a növényábrázolásokat összevethetik a kiállított egzotikus növényekkel, trópusi növényritkaságokkal is, melyeket az ELTE Füvészkert kölcsönöz a kiállítás idejére.

A Hortus Sempervirens – Kerner örökké virágzó kertje című kiállítás 2021. március 8-ig látogatható a múzeumban.

mti

Medhat Ayad fotója a Pexels oldaláról

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .