34 szervezetet támogat 45 millió forinttal a MOL Gyermekgyógyító Programja

0

A vírushelyzet ellenére a MOL Alapítvány ebben az évben is változatlan keretösszeggel hirdette meg a MOL Gyermekgyógyító Program pályázatát az élmény- és művészetterápiás programok támogatására. A kuratórium döntése alapján a 2020/21-es tanévben összesen 34 szervezet tud évközi fejlesztő foglalkozásokat, illetve téli és nyári táborokat megvalósítani az elnyert, mintegy 45,3 millió forintos támogatás felhasználásával.

 

A MOL Gyermekgyógyító Program felhívására a pandémiás helyzet miatt 20%-kal kevesebb, összesen 96 pályázat érkezett, hogy anyagi támogatást kapjanak a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját elősegítő élmény- és művészetterápiás programokra. Az anyagi támogatás igénye a tavalyi évhez képest arányosan viszont 20%-kal magasabb volt és a keretösszeg négyszeresére pályáztak a civil szervezetek. A MOL Alapítvány kuratóriuma végül 34 szervezetet választott ki és így közvetetten csaknem 8000 gyermeket támogat, összesen 45,3 millió forint összegben.

 

A pályázatokat orvosszakértők és szakmai zsűri bírálta el. A zsűri tagjai Dr. Hauser Péter, a BAZ Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjának vezető főorvosa, gyermekonkológus, Dr. Hammer Zsuzsanna klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar egyetemi adjunktusa és Pálmai Katalin, a Heim Pál Gyermekkórház nyugalmazott pszichológusa.

 

„Gyermekorvosi gyakorlatomban több formában találkoztam már élmény- és művészetterápiás programokkal. A kórházban töltött kezelési idő alatt vagy a már gyógyulófélben lévő gyermekeknek is nagyon sokat segítettek ezek a terápiák abban, hogy megküzdjenek a betegségükkel, a hozzá kapcsolódó félelmekkel és erőt gyűjtsenek a rájuk váró kezelésekhez. Egy ilyen terápiába bevont gyerek sokkal együttműködőbb és az orvos is könnyebben tudja a szükséges beavatkozásokat elvégezni, tehát közvetetten a mi munkánkat is segítik” – mondta Dr. Hauser Péter gyermekonkológus, a zsűri tagja.

 

A sikerrel pályázó szervezetek a támogatásból 10 művészetterápiás programot és 24 élményterápiás évközi programot, illetve téli és nyári táborokat valósítanak meg. A civil szervezetek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást, amelyet legtöbb esetben a terapeuták bérére fordítanak, ezáltal a foglalkozások a rászorulók számára is könnyebben elérhetők. A nyertes szervezetek 4-4 liter MOL Hygi fertőtlenítőszert is kapnak idén ajándékba.

 

A tavaszi karantén alatt sok szervezet került nehéz helyzetbe, mivel terápiás programjaikat le kellett állítani. Néhányan a kényszer szülte megoldásokból előnyt kovácsoltak és az egyéni terápiákat online csatornákon tudták folytatni. Vannak olyan szervezetek is, amelyeknél az online tapasztalat tartósan be tudott épülni és jó kiegészítője lehet a későbbiekben is az offline alkalmaknak.

 

A támogatott szervezetek teljes listája ITT érhető el.

 

A MOL Gyermekgyógyító Program 2005 óta összesen több mint 550 rehabilitációs programot tudott támogatni a gyermekegészségügy területén. Az eddigi támogatások teljes összege meghaladja a 700 millió forintot és több mint 120.000 beteg gyermeknek segített.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .