Átadták a Fővárosi Vízművek legújabb napelemparkját a Szentendrei-szigeten

0

Átadták a Fővárosi Vízművek legújabb, szentendrei-szigeti napelemparkját, amely az ott található víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el árammal, a beruházás 209 millió forintból valósult meg.

Karácsony Gergely főpolgármester a Tahitótfalunál található napelempark átadásán arról beszélt, hogy a vízművek beruházása illeszkedik abba a stratégiába, amelyet a főváros vezetése megfogalmazott és az elmúlt évben minden döntésében igyekezett képviselni.

Abban vagyunk érdekeltek, hogy sokkal zöldebb és fenntarthatóbb legyen “az a globális kapitalizmus, amelyben éljünk a napjainkat” – hangsúlyozta.

Karácsony Gergely emlékeztetett, a vízművek vezetése 2018-ban elindította a Napelemes Energiatermelési Programot annak érdekében, hogy saját maga termeljen energiát ahhoz, hogy a Budapesten ivóvizet tudjon szolgáltatni.

A főváros vezetése elkötelezett a vízművek ehhez hasonló programjainak folytatásában, és mindent megtesz azért, hogy forrásokat szerezzen a fejlesztésekhez – mondta.

Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Szentendrei-szigeten termelik meg a fővárosi vízellátás körülbelül 80 százalékát. A társaság évente a villamosenergia-hálózatból 95 millió kilowattóra energiát használ fel, ez évente mintegy 2,5 milliárd forintba kerül.

Közölte, 2021-től a teljes energiafelhasználásuk mintegy 5 százalékát fogják napelemekkel megtermelni. Ezzel körülbelül 100 millió forintot spórolnak – mutatott rá Keszler Ferenc.

Elmondta azt is, hogy 2021-ben a mostani 500 kilowattos napelempark mellé egy kétszer nagyobbat építenek, így összesen egy 1500 kilowattos telep jön majd létre.

Lengyel Gábor, a Fővárosi Vízművek Zrt. műszaki beruházási igazgatója elmondta, hogy a parkban 2200 napaelemet helyeztek el, és jelenleg öt inverter üzemel és termeli az áramot.

A már említett következő ütem építése 2021 januárjában indul a tervek szerint – közölte.
A közreadott sajtóanyag szerint a vízműnek már 23 napelemes rendszere van használatban, és ezek az év első nyolc hónapjában csaknem kétmillió kilowattórányi energiát állítottak elő az ivóvíztermelést biztosító berendezések működtetéséhez.

mti

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .