Újabb 1,4 milliárd forint a Szent László-patak rehabilitációjára

0

Újabb 1,4 milliárd forint jut a Szent László-patak rehabilitációjára a korábbi 1,5 milliárd forint mellé – jelentette be Bicskén a térség fideszes országgyűlési képviselője a Fejér megyei város polgármesterével közös sajtótájékoztatóján.

Tessely Zoltán, aki a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos is egyben, jelezte, hogy a kormány, meghallva a vízfolyás mentén élők és főként az ott gazdálkodók igényeit, további forrásokat biztosított. Az újabb 1,4 milliárdos támogatás ugyanis főként a vízgazdálkodási helyzet további javítását, az aszályos időszakokban jelentkező vízigények kielégítését, valamint a természetes vízkészletek hasznosíthatóságát segíti elő.

A képviselő megnyugtatónak nevezte, hogy a 2018-ban elkezdett vízügyi fejlesztés első üteme a várt eredményt hozta, és a júniusi nagy esőzések után nem öntötte el a patak Bicske városát. Megemlítette, hogy Bicske mellett Csabdit, Gyúrót és Martonvásárt érintik a beruházások, és reményei szerint 2021 őszére el is fognak készülni.

Bálint Istvánné (Fidesz-KDNP), Bicske város polgármestere felidézte, hogy a korábbi időszakokban az áradások és a villámárvizek is nagy gondokat okoztak a település alacsonyabban fekvő részein, ahová a patak rendszerint kiöntött. Az idén júniusban kétszer is nagy eső zúdult a városra, a település egyes részein problémákat is okozott, ám a Szent László-patak közelében élőket nem veszélyeztette a nagy mennyiségű víz, köszönhetően a rehabilitációnak.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a 1,5 milliárd forintos projektet a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal konzorciumi együttműködésében valósítják meg. A kivitelezés jelenleg is több helyszínen párhuzamosan zajlik.

Bicske belterületén a nyáron töltés, valamint árvédelmi vasbeton támfal építése kezdődött meg, illetve mederrendezés, fenntartó sáv építés zajlik. A projekthez kapcsolódóan a hidak alatti burkolatok és oldalműtárgyak kialakítása vagy rekonstrukciója zajlik Martonvásáron, Csabdin és Gyúrón.

A projekt keretében elkészült a 1104. jelű összekötő úton lévő közúti híd átépítése, ott a híd alatti burkolatok, illetve a csatlakozó árkok mederburkolása kezdődött meg.

A képviselő által átadott tájékoztató anyag szerint az újabb, 1,4 milliárdos forrásból mederrendezést végeznek a vízfolyás Ercsi-Martonvásár közötti szakaszán, műtárgy rekonstrukciók, műtárgy építések illetve növényzet-telepítés valósul meg.

Ezen felül Martonvásárnál felújítják az osztóművet, Gyúrónál kisvízi mederduzzasztó épül, továbbá vízhiány monitoring állomást létesítenek.

mti

Юлия Зяблова képe a Pixabay -en.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .