Három Tenger Kezdeményezés – a természet által létrehozott infrastruktúrára is figyelni kell!

0

Nemcsak a mesterséges infrastruktúra fejlesztésére kell gondot fordítanunk, hanem a természet által létrehozottakra is – hívta fel a figyelmet Áder János államfő a Három Tenger Kezdeményezés virtuális csúcstalálkozóján, amelyet a térség helyzetéről folytattak Észtország szervezésében.

A magyar köztársasági elnök az online konferencián hangsúlyozta, hogy a Három Tenger Kezdeményezésben részt vevő 13 országot kisebb-nagyobb folyók kapcsolják össze, így különös jelentősége van a határokon átnyúló szennyezésnek.

Jelentsen ez kommunális, ipari-, vagy mezőgazdasági eredetű szennyezést, és jelenti a folyók műanyag szeméttel való lassú telítődését – mondta.

Áder János felhívta a figyelmet, hogy a hulladék gyűjtése, szelektálása, feldolgozása, vizeink minőségének megóvása legalább olyan fontos feladat, mint a közlekedési, energetikai digitális infrastruktúra fejlesztése.

Jó minőségű víz nélkül sem a lakosság ellátása, sem mezőgazdasági és ipari célú felhasználása a víznek nem lehetséges – emelte ki Áder János.

Az államfő hozzászólásában utalt az épp a múlt heti tiszai árhullámmal Ukrajnából és Romániából ismételten érkező nagymennyiségű műanyag szemétre.

A cél ne a szennyezés, hanem a szennyezés megelőzését célzó együttműködés legyen! – fogalmazott Áder János.

A Három Tenger Kezdeményezés keretében visszatérő téma a 13 országot összekapcsoló infrastruktúra kérdése. A villamoshálózatok és gázfolyosók bővítése, a közúti és a vasúti kapcsolatok erősítése, és a legalább ennyire fontos digitális hálózatok összekapcsolása és fejlesztése.

mti

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .