500 fa elültetésével ünnepli 4. születésnapját a GreenGo

0

Ünnepel Budapest első és kizárólag elektromos flottát üzemeltető közösségi autómegosztója, a GreenGo – 4. születésnapjuk alkalmából 500 fa elültetésével zöldítik a várost. A szám nem véletlen: a budapesti közlekedésben részt vevő, nagyjából 500 darab nem elektromos hajtású közösségi autó CO2-kibocsátását szeretnék kompenzálni. Az akcióhoz a 10 millió Fa Alapítvány és nagykövetük, az elkötelezett természetvédő, Pokorny Lia színésznő is csatlakozott.

 

2016 novemberében, 45 autóval indult el a GreenGo, Budapest első és kizárólag elektromos flottát üzemeltető közösségi autómegosztója. „Az eltelt négy évben flottánk 300 villanyautóra bővült, nőtt a területi lefedettség – többek között a Liszt Ferenc Repülőtérre is el lehet jutni a GreenGokkal. Bevezettük a kulcs nélküli indítást, idén pedig Prágában is elindítottuk a szolgáltatást 200 autóval. Van mit ünnepelni, a születésnapunk középpontjában pedig a zöldítés áll” – mondta el Michaletzky Bálint, a GreenGo ügyvezető igazgatója. Kiemelte: az 500 elültetett fával az a céljuk, hogy a budapesti közlekedésben részt vevő, nagyjából 500 darab nem elektromos hajtású közösségi autók CO2-kibocsátását kompenzálják, karbonlábnyomukat a lehetőségekhez mérten csökkentsék. „A GreenGo indulásakor olyan autókat választottunk, amelyeknek már a gyártáskor keletkező szén-dioxid kibocsátása is nagyon alacsony. A köztéri töltőinkről zöld áramot lehet „tankolni” a GreenGokba, a kocsik rendszeres mosása, de még az irodánk kialakítása során is környezetvédelmi szempontok vezérelnek minket” – tette hozzá Michaletzky Bálint.

Az autómegosztó a 10 millió Fa Alapítvánnyal összefogva idén 500 fát ültet el a város különböző pontjain. Most a IX. kerületben, a Közraktár utca kapta meg az első négy új fát, emellett Budapest több kerületében zajlik majd a zöldítés.

 

Pokorny Lia színésznő, a 10 millió Fa Alapítvány nagyköveteként örömmel állt a születésnapi akció mellé. „Pár éve úrrá lett rajtam a klímaszorongás, pedig régóta odafigyelek a környezetemre. Szelektíven gyűjtöm a hulladékot, kevesebb vizet és áramot használok, mint korábban, kevesebb húst eszem, az ételeket a piacról szerzem be. Kerülöm az egyszerhasználatos zacskókat, próbálok nem pazarolni. Hiszem, hogy az apró lépések is sokat segítenek Földünk megóvásában. Az áttörést és a szorongás végét mégis az alapítvány hozta el: közösségként, összefogással nagy eredményeket tudunk elérni” – mondta el Pokorny Lia.

 

„A városban elültetett fák lombkoronáinak óriási a jelentősége: amellett, hogy oxigént termelnek, szerepet játszanak a légkörben keringő szén-dioxid feldolgozásában, lekötik, szűrik a szennyező anyagokat, védelmet nyújtanak a zaj, a rázkódások és a rezgések hatásai ellen is, ezzel védik a környező lakóépületeket. Egy forgalmas utcát szegélyező platánsor lenyűgöző látványa jelentősen hozzá tud járulni mentális egészségünkhöz. A GreenGo-val közösen 500 fát ültetünk el, ami számításaink szerint 25 éves periódusban összesen 100 tonna szén-dioxidot képes megkötni – ennyit egy átlagos benzines autó 500 000 km megtétele alatt bocsát ki. Ez nagyjából annyit jelent, mintha tizenkétszer megkerülnénk a Földet” – mondta el Bojár Iván András, a 10 millió Fa alapítója.

A faültetési akció nem áll meg: a GreenGo az alapítvánnyal további együttműködést tervez.  Újdonságokkal is készülnek, illetve a COVID-19 járvány miatt év végéig meghosszabbítják az ingyenes regisztrációt és a felhasználóknak járó 30 bónuszperc ajánlatukat.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .