A klímaváltozás miatt melegebb teleken nő a vízbefulladásos halálozás veszélye

0

A klímaváltozás miatt melegebb teleken megnövekszik a vízbefulladásos halálozás aránya egy kanadai tanulmány szerint. A kutatók arra figyelmeztettek, hogy különösen nagy a veszély idén, mivel a pandémia miatt sokkal többen sportolnak és mozognak a szabadban.

A felmelegedés miatt a téli szabadtéri jeges sportok egyre veszélyesebbé válnak. Kanadai kutatók a téli időszakban befagyott tavakon és folyókon bekövetkezett fulladásos halálesetek adatait vizsgálva megállapították, hogy a halálozások számának növekedése szoros kapcsolatban van az emelkedő hőmérséklettel.

A felmelegedés miatt vékonyabb és gyengébb jég következtében az adatok szerint ötszörösére nő a fulladásos halálok száma. Különösen a kilenc év alatti gyerekek és a serdülők vannak veszélyben – idézte a tanulmányt a BBC News.

A világ számos északi régiójában élő őslakosok megélhetése nagy mértékben azon múlik, hogy télen eléggé befagynak-e a tavak, folyók és alkalmasak-e a vadászatra, halászatra, közlekedésre. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Oroszországban emellett rendkívül népszerűek a téli sportok és szabadidős tevékenységek, mint a korcsolyázás vagy a szánkózás. Viszont ahogy a bolygó melegszik, a téli jégtakaró stabilitása csökken és a tudósok szerint ez növeli a balesetekből eredő vízbefulladásos halálozások kockázatát.

A kanadai kutatók az elmúlt harminc évben tíz országban bekövetkezett négyezer vízbefulladásos eset adatait dolgozták fel. Eredményeik szerint a magasabb hőmérséklet jó előrejelzője volt a vízbefulladások számában bekövetkező emelkedésnek – írták a Plos One tudományos portálon megjelent tanulmányukban.

“Biztosan állíthatjuk, hogy egészen erős kapcsolat áll fenn a melegebb téli hőmérséklet és a téli vízbefulladások számának emelkedése között. A télen történt vízbefulladások csaknem fele a melegebb hőmérséklethez köthető” – mondta el a kutatást vezető Sapna Sharma, a torontói York Egyetem tudósa.

A kutatás szerint Kanadában és Amerikában volt a legmagasabb a jéggel kapcsolatos vízbefulladásos esetek száma. Ezeknek az országoknak az északi régióiban különösen akut a probléma az őslakos közösségekben. A befagyott tavakon közlekedő motoros szánokhoz különösen sok halálos baleset kötődik.

Mint Sharma kiemelte, a kutatás egyik legszomorúbb vonatkozása, hogy az áldozatok között nagyon sok a gyerek. Minnesotában a járművekkel történt végzetes balesetek áldozatain kívül a vízbefulladtak csaknem fele kilenc éven aluli volt, akik nem vették észre, hogy a jég, amelyen játszottak, nem biztonságos.

Néhány országban, köztük Németországban és Olaszországban viszont sikerült visszaszorítani a téli vízbefulladásos halálozások számát. Az egyes helyi szabályozások tiltják a motoros szánok használatát a tavakon és a korcsolyázást is csak akkor engedélyezik, ha a helyi önkormányzatok biztonságosnak nyilvánítják.

A kutatók szerint a felvilágosítás fontos eleme lehet az életmentésnek. Mint Barbara Byers, a Kanadai Életmentő Társaság munkatársa rámutatott, az emberek egyszerűen nincsenek tisztában azzal, hogy a klímaváltozás miatt milyen veszélyeknek vannak kitéve.

A víz felszíne megfagy ugyan, de a jég rétegei között víz marad, így hiába tűnik szilárdnak a jég, mégsem az – magyarázta Byers.

A szakemberek különösen tartanak az idei téltől, mivel a pandémia miatt sokkal többen mennek ki a szabadba. “Minden be van zárva, többen töltik a szabad idejüket a természetben, amihez sokan nincsenek hozzászokva. Idén az előrejelzések szerint melegebb, nedvesebb lesz a tél Kanadában, és mivel többen lesznek a szabadban, nagyobb a kockázata, hogy veszélybe kerülhetnek – figyelmeztetett Sapna Sharma.

mti

Riccardo Bresciani fotója a Pexels oldaláról

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .