Egy magyar faápoló, aki mesekönyvet írt szakmájáról: A fák bajnokai igazán hiánypótló kötet

0

Mesekönyv készült a faápolásról, melyben Börzsei Bence a legkisebbekkel szeretteti meg a fákat.

Börzsei Bence, a fiatal, Budapesten élő faápoló egy különleges és a szakmájában egyedülálló lépésre szánta el magát: tollat ragadott, hogy a gyermekeknek is megtanítsa, a fák érző lények, akiknek a gondját kell viselni. A faápoló a mese nyelvét hívta segítségül.

Talán mindenki emlékeiben elevenen él a nagypapa kertjében hatalmassá terebélyesedő, büszke cseresznyefa, de az őszi erdő közepén aranysárgába boruló gyertyán, az iskolaudvart délcegen díszítő ezüstfenyő vagy egy utat szegélyező, meseszerű platánsor látványa is mély érzelmekkel tölti el az embert.

Ám a valóság sajnos korántsem mindig ilyen idilli: a háztetőre belógó diófa, az évtizedek alatt megdőlt lucfenyő, a kiszáradó ágakkal teli kőrisfa bosszúságot okozó, potenciális veszélyforrás is lehet, amely mielőbbi megoldást kíván. Szerencsére bőven akad olyan helyzet, amikor nem muszáj végső búcsút venni az udvar vagy az utca tisztes korú lakójától, és kivágás nélkül is biztonságossá tehető a környék.

Mesekönyv a faápolásról

A faápoló szakma az elmúlt időszakban Magyarországon is egyre nagyobb ismeretségre tett szert, ez a szemléletváltás pedig számos tiszteletre méltó, gyönyörű famatuzsálemet és egészséges, ám sajnálatos módon rosszul kezelt fát ment meg nap mint nap a kivágástól.

A faápolóként dolgozó Börzsei Bence éppen ezért nemcsak a fák megmentését tartja missziójának, de az alternatív megoldások megismertetését és az emberek szemléletformálását is. Hogy a legfogékonyabb, fiatal nemzedékhez is szóljon a fák szeretetéről, most egy mesekönyvet írt A fák bajnokai – Mesék a faápolásról címmel.

– Szeretném, ha a következő generáció még többet tudna a fákról, a gondozásukról, a megmentésükről. Szeretném, ha tudnák, hogy a fák is érző, lélegző lények, és hozzánk hasonlóan ők sem halhatatlanok, ezért vigyáznunk kell rájuk – mondta el Börzsei Bence a könyv megírásának céljáról. Bár a környezettudatos életmód több gyerekkönyvben helyet kapott már, kötete hiánypótló, hiszen a fák gondozásáról, megmentéséről és a munkát végző „hősökről”, a faápolókról keveset hallhat az aprónép.

Hiánypótló kötet a gyerekkönyvek polcára

– Arra jöttük rá, hogy gyerekeknek szinte semmilyen tartalom nem szól ebben a témában, pedig milyen klassz is lenne, ha egy mesekönyvben helyet kaphatna a mi csodálatos hivatásunk is! Ahogy számos foglalkozás mesterembereit, így a pékeket, az autószerelőket vagy a kertészeket megismerhetik már a legkisebb korban, a faápoló szakma is megérdemelné, ha beivódhatna a köztudatba. Mivel pedig nem létezett még ilyen könyv, ezért úgy éreztük, muszáj megírnunk.

A könyvet Börzsei Bence szabadidejében és a munkanapok végén írta meg, párja, Tamás Anett a szerkesztésben volt segítségére, míg az illusztrációk Jambrich Réka nevéhez fűződnek. A téma pedig sokszor szó szerint az utcán hevert: az ötletekhez többször valóban megtörtént esetekből, a faápolók elé kerülő feladatokból merítettek ihletet, így A fák bajnokaiban végül tanulságos, gyakran visszatérő problémák kaptak helyet.

A könyvből kiderül többek között az, miért nem helyes út, ha az egyébként szemet gyönyörködtető borostyánt vagy fagyöngyöket hagyja az ember elhatalmasodni szeretett fáján, és mit lehet tenni, ha a kert legöregebb lakója a szomszéd felé dől. Sőt, megtudhatja az olvasó azt is, hogyan segítenek a faápolók, ha a korhadt odúba gombák és bogarak költöznek, megbetegítve ezzel a gyönyörű fát.

Gyermek és szülő is tanulhat belőle

A mesekönyv, amely karbonsemleges nyomtatással, újrahasznosított papírból készült, egy csapásra pozitív fogadtatásra lelt: az óvodás- és iskoláskorú gyermekek egyaránt előszeretettel csemegéznek a mesékből, de a környezettudatos szülők szívébe is azonnal belopta magát.

– Hatalmas elismerés számomra minden egyes visszajelzés, amit az olvasóktól a könyvekről kapok. Volt olyan lurkó, aki a mesék elolvasása után elhatározta, ő maga is faápoló szeretne lenni, ami már önmagában óriási büszkeség. Nem szeretnék írói szerepkörben tetszelegni, a célom csupán az volt, hogy szórakoztató formában a lehető legtöbb információt átadjam nekik a fák világáról. Külön öröm, hogy a szülők elmondásai alapján néha még ők is tanulnak újat a mesék felolvasásakor. Minden kedves fotó és vélemény, amit küldenek, felér egy vállveregetéssel, úgy gondolom, elértük a célunkat a könyvvel, érdemes volt ennyit dolgoznunk rajta.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .