A mezei pockok gyérítése érdekében a Nébih engedélyezte a Pocok Tox készítmény használatát

0

A mezei pockok gyérítése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzeti engedélyt adott a klórfacinon hatóanyagú Pocok Tox készítmény használatára – közölte a hivatal a honlapján.

A lépést azzal indokolták, hogy a gazdálkodók az elmúlt hetekben több megyéből is jelezték, hogy jelentősen elszaporodtak a mezei pockok a szántóföldeken.

A közlemény felhívja a figyelmet, hogy az ismert illegális módszerek – például háztartási patkányirtó, vagy házi készítésű, méreggel kevert csalétkek – nem hatékonyabbak a mezei pockok ellen, viszont sokkal veszélyesebbek a vadakra, madarakra, mint az engedélyezett klórfacinon hatóanyag.

Kiemelték, hogy a háztartási patkányirtó szántóföldeken nem, kizárólag zárt térben használható, míg a házi készítésű csalétkek alkalmazása súlyos jogszabálysértésnek minősül.

A növényeket károsító szervezetek ellen a természeti környezet minél kisebb terhelésével és veszélyeztetésével kell fellépni – olvasható a hivatal közleményében.

mti

Rolf Tischer képe a Pixabay -en.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .