Zöld vállalati és önkormányzati finanszírozásra vonatkozó tőkekövetelmény kedvezményt vezet be az MNB

0

Zöld vállalati és önkormányzati finanszírozásra vonatkozó tőkekövetelmény kedvezményt vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a kedvezményre vonatkozó adatszolgáltatás részleteit az MNB a következő hetekben egyezteti a bankokkal.

A jegybank közleménye szerint a klímaváltozáshoz és egyéb környezeti anomáliákhoz kapcsolódó átállási kockázat miatt kívánatosnak tartják, hogy a banki mérlegekben egyre inkább növekedjen a környezetileg fenntartható (zöld) iparágak, ügyfelek részaránya a “barna”, azaz a szigorodó környezeti szabályozásnak jobban kitett (és ezért hosszabb távon kockázatosabb) iparágakhoz, ügyfelekhez képest.

Ennek érdekében a 2021-es tőkemegfelelés belső értékelési folyamata (ICAAP) felülvizsgálatoktól kezdve az MNB úgy kívánja javítani a bankszektor kockázati profilját és pozitív ösztönzőn keresztül bátorítani a zöld hitelezést, hogy a részletes feltételrendszerben meghatározott kritériumoknak megfelelő, környezetileg fenntartható vállalati és önkormányzati kitettségek adott évi tőkekövetelményének egy részét vagy teljes egészét elengedi a tőkeszabályozás 2. pillérében – közölték. A tőkekövetelmény-kedvezményt 5 éven keresztül biztosítja az MNB.

A kedvezmény program első lépésben az – EU Taxonómia szerinti definíció szerinti – megújuló energiatermelés finanszírozására, valamint a zöld kötvények bankok általi vásárlására (befektetésekre) vonatkozik, de ez a lista 2021-ben fokozatosan bővülni fog – írták.

mti

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .