Először indítottak idén űrrakétát Vosztocsnijból

0

Az idei év első rakétaindítását hajtották végre az orosz távol-keleti Vosztocsnij repülőtérről, a Szojuz-2.16 hordozórakéta a brit OneWeb cég 36 műholdjával emelkedett fel.

A Fregat-M gyorsítóblokk levált a harmadik fokozattól. A OneWeb egy 672 egységből álló műholdhálózatot szeretne kiépíteni, amellyel olcsó internet- és telefonszolgáltatást biztosítana világszerte. A mostani felbocsátás 110-re növeli a brit cég alacsony Föld-közeli pályán keringő szputnyikjainak számát.

A OneWeb műholdjaiból először 2019. február 28-án bocsátottak fel hatot a Francia Guayana-i Kourouból, Szojuz-SzT űrhajóval, amit még két indítás követett a kazahsztáni Bajkonúrból. A cég szputnyikrendszere a tervek szerint jövőre lesz képes az egésznapos kapcsolatot biztosítani, de a műholdak üzleti alkalmazásának megkezdését már ez évre ígérték.

A Roszkoszmosz, az Arianespace és a OneWeb között 2015-ben megkötött megállapodás szerint a brit cég műholdjaival összesen 21 Szojuzt kell felbocsátani. A felek további öt rakétaindítás opciójáról is megegyeztek.

mti

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .