Az e-kereskedelem csökkenti a kiskereskedelem szén-dioxid lábnyomát

0

Az e-kereskedelem főként a „maradj otthon” gazdaság következtében minden eddigi rekordot megdöntött a 2020-as év végi ünnepi időszakban. Az MIT Real Estate Innovation Lab által publikált új tanulmány, amelynek címe A logisztikai ingatlanok és az e-kereskedelem csökkentik a kereskedelem szén-dioxid lábnyomát az online kereskedelem kézzelfogható környezeti előnyeit mutatja be.

Az e-kereskedelemnek a károsanyagkibocsátásra gyakorolt azonnali pozitív hatásain túl várható, hogy az elkövetkező tíz évben a házhoz szállítás volumene 80 százalékkal nő, a folyamatos innováció, például a hatékonyabb tervezés, a csomagolástechnika fejlődése, az okosépületek, az elektromos járművekre való átállás, valamint a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása pedig az e-kereskedelmi tevékenységek fenntarthatóságának erősödését eredményezheti.

Dirk Sosef, a Prologis kutatási és stratégiai igazgatója: „Az e-kereskedelem éves bővülésének üteme Európában is hasonló az amerikaihoz. Európában a hagyományos kereskedelemnek a kibocsátásra gyakorolt hatása a hagyományos üzletek nagyobb sűrűségének és a jobb tömegközlekedési rendszernek köszönhetően valamivel kisebb, mint az USA-ban. Ennek ellenére Európában is tapasztalhatók lesznek az e-kereskedelemben zajló innovációnak a káros környezeti kibocsátásokra gyakorolt, határozottan pozitív hatásai.”

Az év végi ünnepi időszakot megelőzően az e-kereskedelmi értékesítés éves bővülési üteme Európában 2019 novembere és 2020 azonos időszaka között átlag 34 százalékos volt, az egyes országok értékei közötti eltérésekkel. Ennek megfelelően Magyarországon ez az érték 40 százalék. (forrás: Eurostat)

A teljes riport megtekintéséhez kattintson ide: https://prologis.getbynder.com/m/7b94c7cbe0c43208/original/HU_Ecomm-Sustainability-Paper_20210120.pdf

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .