Az új fejlesztésű abroncstechnológiai platform környezetkímélő abroncsok gyártását teszi lehetővé

0

A fenntartható mobilitás és haladó megoldások terén globális kulcsszereplő Bridgestone, a világelső szintetikuskaucsuk-gyártó ARLANXEO és a Solvay, egy világviszonylatban élvonalbeli tudományos vállalat, amely élen jár a jól diszpergálható szilika (HDS) innovációjában és gyártásában egyaránt, ma bejelentette a TECHSYN forgalomba hozatalát. Ez az új, közös fejlesztésű abroncstechnológiai platform egyedülállóan erős és környezetkímélő abroncsok gyártását teszi lehetővé.

A fenntartható mobilitás új korszakba lép

A TECHSYN-ben kémiailag optimalizált szintetikus kaucsuk és speciális szilika lép molekuláris szintű interakcióba egymással és biztosít kiemelkedő teljesítményt, kompromisszumok nélkül.

A TECHSYN-t alkotó egyes alapanyagokat egymással párhuzamosan fejlesztette ki a három vállalat egy egyedülálló teljesítményt garantáló abroncstechnológiai platform megalkotása érdekében. A TECHSYN segítségével az abroncsok akár 30%-kal jobb kopáshatékonyságot és akár 6%-kal alacsonyabb gördülési ellenállást érhetnek el, mint a hagyományos Bridgestone EMIA4 nyári termékek, és ez nem megy a teljesítmény bármely más területének rovására. Az abroncskopás miatti anyagveszteség csökkentése érdekében a fejlesztők a TECHSYN kidolgozása folyamán mindvégig különös hangsúlyt fektettek a kopásteljesítmény javítására.

Ennek eredményeként a TECHSYN fokozza a vele készült abroncsok fenntartható teljesítményét azáltal, hogy csökkenti a teljes üzemanyag-fogyasztást és CO2-kibocsátást, és javítja a futófelület futásteljesítményét.2 A TECHSYN tartóssága maximum 30%-kal hosszabbítja meg a vele készült abroncsok tervezett élettartamát,3 így a végeredmény olyan abroncs lesz, amelyet kevésbé gyakran kell cserélni, ez pedig hosszú távon csökkenti a nyersanyagfogyasztást.

A TECHSYN olyan megoldás, amelynek megalkotásakor elsődleges szempont volt a környezetvédelem, így bemutatása fontos áttörést jelent a Bridgestone folyamatban lévő átalakulásában a fenntartható megoldások vállalatává. A 2050-ig tartó folyamatot a vállalat  fenntarthatósági üzleti keretrendszere és egy sor közép- és hosszú távú fenntarthatósági célkitűzés vezérli.

Három ágazatvezető egyesített szakértelmével

A TECHSYN jó példa arra, hogy mire képes a szoros együttműködés és a szellemileg nyitott megközelítés, hiszen az ágazatvezető Bridgestone, ARLANXEO és Solvay vállalatok jól működő hármas partnerségének eredményeként jött létre. A koncepció megvalósulása, amelyhez mindössze 24 hónap elegendő volt, a három vállalat egyedülálló együttműködésének és egyetértésének, valamint a molekuláris mechanizmusok mélyreható, kombinált ismeretének köszönhető.

A TECHSYN egyedülálló képessége abban rejlik, hogy kiegyensúlyozza az abroncs gördülési ellenállás, kopás és nedves úton való tapadás terén nyújtott teljesítményét, ráadásul a különböző szükségletek kielégítése érdekében még további testreszabásnak is teret enged. Így például a TECHSYN által biztosított kopási előny oly módon is átalakítható, hogy ehelyett az abroncs nedves úton való tapadása legyen jobb. A TECHSYN által nyújtott rugalmasságot a Solvay egyedülálló, haladó szilikafejlesztései, az ARLANXEO újfajta abroncspolimerek fejlesztése, gyártása és szállítása terén felhalmozott szakértelme, valamint a Bridgestone innovatív alapanyagkeverék-technológiája teszi lehetővé.

Kialakítása révén a TECHSYN különféle abroncskategóriák és járművek számára képes biztosítani ezeket az előnyöket, és az általa lehetővé tett páratlan rugalmasságnak köszönhetően a Bridgestone egyéb vezető abroncstechnológiáival is kombinálható. Így például a Bridgestone pehelysúlyú ENLITEN technológiájával együtt alkalmazva lehetővé teszi az abroncs súlyának további csökkentését a teljesítmény fenntartása mellett.

A Bridgestone most a TECHSYN tömeggyártásba való bevezetését készíti elő, különféle abroncskategóriákra és járművekre irányuló tervekkel. A Bridgestone, az ARLANXEO és a Solvay kidolgozott egy technológiai ütemtervet, amelyben a szoros együttműködés alapvető feltétele lesz a TECHSYN révén kirajzolódó mintázat szerinti előrehaladásnak és még hatékonyabb szinergiák kidolgozásának.

A bejelentéshez Laurent Dartoux, a Bridgestone EMIA elnöke és vezérigazgatója a következő kommentárt fűzte: „Mi a Bridgestone-nál alapvetően hiszünk abban, hogy úttörő innovációkat és a mobilitás jövőjét nem lehet együttműködés nélkül megvalósítani. A partnerség, amelyben a TECHSYN gyökerezik, mára az egyik legkülönlegesebb kapcsolattá vált, amelynek valaha részesei voltunk. Globális kulcsszereplőként a haladó megoldások és a fenntartható mobilitás területén a Bridgestone úgy halad előre, hogy minden cselekedetünk legbelső lényege az innováció és a fenntarthatóság. A TECHSYN-hez hasonló környezetvédelmi indíttatású megoldások kifejlesztése révén jó tempóban haladunk afelé, hogy ezt az ambíciónkat megvalósítsuk.”

Donald Chen, az ARLANXEO CEO-ja a következőket tette hozzá: „Az ARLANXEO elkötelezte magát a kiemelkedő, ügyfélcentrikus elasztomermegoldások biztosítása mellett. Azáltal, hogy partnerségünkben egyesítettük három világszínvonalú, az abroncs ellátási lánc különböző szakaszait képviselő vállalat kombinált know-how-ját, képességeit és kreativitását, sikerült egy olyan új technológiai platformot kifejlesztenünk, amely új módokat kínál az abroncsipar speciális kihívásainak megoldására. A TECHSYN egyszerre teszi lehetővé a gazdaságosabb üzemanyag-felhasználást és a jobb kopási tulajdonságokat, anélkül hogy a teljesítmény emiatt kárt szenvedne. Ennek eredményeként a TECHSYN-nel készült abroncsok hozzájárulnak a CO2-kibocsátás csökkentéséhez. Ez a technológia tehát jelentős mértékben elősegíti a környezetvédelmi szempontok javítását, amely a három létrehozó vállalat fenntartható termékmegoldásokról szóló közös víziójának lényegét alkotja.”

Dr. Ilham Kadri, a Solvay CEO-ja pedig az alábbiakat fűzte hozzá: „A TECHSYN megmutatja, mi mindent el lehet érni, ha az értéklánc főszereplői összefognak. Ha meg akarjuk óvni egyetlen bolygónkat, ilyen megoldásokat kell találnunk és együttműködésben felépítenünk, hogy megtervezzük a holnap tisztább mobilitását. Büszke vagyok minden csapatra, amely közreműködött ebben a projektben, különösen az a gyorsaság, amellyel életre hívták ezt az újítást.”

  • *1 A hagyományos Bridgestone EMIA nyári termékekhez képest.
  • *2 A CO2-kibocsátás arányos a Bridgestone beltéri laboratóriumaiban mért gördülési ellenállási együtthatóval (RRC).
  • *3 A kopásteljesítményt a Bridgestone kültéri tesztjein értékelték 205/55 R16 méretű abroncsokon, referenciaként Bridgestone nyári személyabroncsokhoz viszonyítva.
  • *4 A Bridgestone Európában, Oroszországban, a Közel-Keleten, Indiában és Afrikában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .