Eltűnik a tél Európában, ha ebben az ütemben melegszik a klíma

0

A klímaváltozásról már mindenki hallott, de azt kevesen tudják, hogy Európa sokkal gyorsabban melegszik, mint a Föld átlaga. Ha ez így folytatódik, az unokáink már nem fogják tudni, mi az a hó. Többek között ez derül ki a Zöldunió 2021-es előrejelzéséből.

A klímaváltozással foglalkozó kutatók szerint Európa a globális átlagnál jóval gyorsabban melegszik és ezt már a bőrünkön érezzük. A tavalyi, 2020-as év az átlaghőmérséklet alapján az eddig mért legmelegebb volt. Ehhez akár hozzá is szokhatunk, ugyanis 30 év múlva az európai nagyvárosokban nyáron átlagosan akár 3,6, télen 4,7 Celsius-fokkal is lehet melegebb, mint jelenünkben.

 

És ez az optimista előrejelzés. A Meteorológiai Világszervezet 2020 júliusában publikált jelentése szerint immáron 20 százalék az esély arra, hogy a korábban még 2040-re prognosztizált kritikus 1,5 fokos átlaghőmérsékletet már három éven belül elérjük. Ez időjárási szélsőségeket – például hőhullámokat -, vízhiányt, és az ezekből következő tömeges migrációt jelent.

 

Ahhoz, hogy az emberiség fennmaradjon, az átlaghőmérséklet emelkedést 2 Celsius fok alatt kell tartani. Ehhez azonban többek között 2050-ig globálisan el kell érni az ún. nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást, amit karbonsemlegességnek nevezünk. 2020-ban több ország is bejelentette, hogy karbonsemlegessé válik: Kína 2060-ig, Japán és Dél-Korea 2050-ig tervezi elérni a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást. Eddig két ország, a dél-amerikai Suriname Köztársaság, valamint Bhután vált karbonsemlegessé, elsősorban kis népességüknek és nagy erdei területeiknek köszönhetően, amelyek így nagyobb mennyiségű szenet képesek eltárolni, mint amennyit az ország kibocsát.

 

A Zöldunió, amely a magyarországi online médiapiac egyetlen környezettudatos tematikájú platformja, mostantól évente publikálja előrejelzéseit.

A tanulmány jelenünkben is egyedülálló vállalkozásnak számít a környezeti hatások előrejelzésében, korábban nem készült ilyen átfogó anyag a témában.

 

Készült mindazoknak, akiket érdekel Földünk jövője, és akik a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos tartalmakat rendszeresebben fogyasztják – valamint gyártják: így a média valamint az oktatás számára is.

 

 

A Zöldunió előrejelzése letölthető ide kattintva.

 

A kiadvány elkészítését támogatták:

 

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. 1990-ben alakult. A cégcsoport első SPAR üzletét Tatán nyitotta meg 1991-ben. A tevékenység első éveinek áruház-átalakításait és üzlethálózat vásárlásait új üzletnyitások sora követte, közöttük zöldmezős beruházások is. A hálózatbővítés jelentős lépése volt a 2002 végén átvett tizennégy Billa üzlet SPAR-rá történő alakítása, valamint a huszonkét Kaiser’s szupermarket 2003-as felvásárlása. A SPAR történetének legnagyobb akvizícióját 2008-ban hajtotta végre, amikor átvette a Magyarországon működő teljes Plus hálózatot. A cég 2004 óta saját húsfeldolgozó üzemet működtet Bicskén, valamint egy friss szendvicsek és saláták előállítását végző convenience üzemet működtet Üllőn. A cégcsoport 2012-ben megkezdte a franchise rendszer kiépítését Magyarországon. A hálózatbővüléssel párhuzamosan folyamatos a vállalat régebbi egységeinek felújítása, korszerűsítése is. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., közel 13000 dolgozójával az ország ötödik legnagyobb munkaadója. Jelenleg országosan több mint 500 SPAR egység üzemel. 2020. 12. 31-én a SPAR Magyarország összesen 381 saját üzemeltetésű áruházzal rendelkezett (34 INTERSPAR hipermarket, 324 SPAR szupermarket, 23 City SPAR szupermarket), illetve franchise programjának égisze alatt 207 áruház működött (30 SPAR partner, 58 SPAR market, 85 OMV-SPAR express, 34 Lukoil-DESPAR), mely így mindösszesen 588 SPAR-logós üzletet jelent.

www.spar.hu

A Knauf Insulation Kft. széles választékban kínál a megnövekedett energiahatékonysági-, hő- és hangszigetelési igényeket is kielégítő minőségi szigetelőanyagokat lakossági, kereskedelmi valamint ipari építésekhez és felújításokhoz. Üveggyapot termékeit Magyarországon elsősorban magastetők és padlásfödémek hőszigetelésére használják, valamint válaszfalakban alkalmazzák. A környezetbarát Ecose technológiával készülő üveggyapot termékei glukóz alapú kötőanyagot tartalmaznak, mentesek a vegyi anyagoktól (pl. fenol-formaldehid, akril). A1 tűzvédelmi osztályúak, azaz nem éghetőek, páraáteresztők, és akusztikai védelmet is nyújtanak az épületszerkezetnek. A fújható üveggyapottal a nehezen hozzáférhető szerkezetek hőszigetelése is megoldható. Az ugyancsak A1 tűzvédelmi osztályú kőzetgyapot termékeket elsősorban a külső falak hőszigetelésére alkalmazzák, de kiválóan alkalmasak terhelhető födém képzésére, és lapostetők hőszigetelésére is. A hazai gyártású Heraklith fagyapot termékek koszorúelemként, alulról hűlő födémek hő- és hangszigeteléseként, mezőgazdasági épületek, irodaházak, de akár lakások belső dekorációs hang- és hőszigetelő elemeiként is alkalmazhatóak. A magyarországi közvetlen képviselet, amelyet 2005 év közepén alapítottak, először belga importtal (VISE), később az új csehországi gyárban készülő üveggyapot importjával foglalkozott. A 2006-os nemzetközi akvizíciók lezárása után, a rákövetkező év folyamán zajlott le a kőzetgyapot, üveggyapot és fagyapot üzletágak integrációja, amelynek végén a Heraklith Hungária Kft. vette fel a Knauf Insulation Kft nevet.

www.knaufinsulation.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .