Innovatív és fentartható ruhafestési technikákkal érkezik a H&M új kollekciója

0

A H&M büszkén mutatja be a legújabb Innovation Stories (Innovatív történetek) kollekcióját, amely a Colour Story (Festési történet) fantázianevet kapta. Az első, Science Story (Tudományos történet) nevet viselő kollekció után ez a következő, amely a legújabb, fenntarthatóbb ruhafestési technikákra és a színekkel való munkára helyezi a hangsúlyt.

Olyan forradalmi technikákat alkalmazó partnerekkel készítette a H&M ezt a kortárs darabokból álló kollekcióját, akikkel a festési és nyomtatási folyamatok környezetre mért hatására szeretnék felhívni a figyelmet. Olyan úttörő festési technikákkal készültek a darabok, mint a biotechnológia, növényi alapú színezőanyagok, zártkörű rendszerek, amelyek nem csak egyedi és elbűvölő színeket hoznak létre, de sokkal kisebb a környezetre gyakorolt hatásuk is. A gondosan kidolgozott földszínek természetes hatást kölcsönöznek, míg a húzott, megkötős stílusok és a farmer magabiztos, városi érzetet ad a kollekciónak. A Colour Story április 15-től elérhető online, a hm.com oldalon.

A bohém darabokat tartalmazó Colour Story kollekció a fenntarthatóbb módszerrel előállított színek felfedezetlen szépségét szeretné kiemelni. A kollekció kulcsdarabjai között megtaláljuk többek között a spagetti pántos crop topot, melyre digitális nyomtatással került a minta. A szövetre történő nyomtatás hagyományos módszereihez képest a digitális szövetnyomtatás sokkal kisebb hatással van a környezetre. Ennek oka, hogy csökkenti a vegyszerek és a víz hatalmas mennyiségét a hagyományos módszerekhez képest.

A homokszínű ruhát és poncsószerű pulóvert növényi alapú festékekkel festették. Ezek többnyire zöldségekből, illetve egyéb növényekből – gyökerekből, bogyókból, fakéregből és levelekből – kinyert színezőanyagok, vagy más biológiai források, például gombák és zuzmók.

A gesztenyeszínű felsőt és a hozzá tartozó nadrágot a We aRe SpinDye(r) cég innovatív technikájával színezték. A cég egy alacsony környezeti hatású módszert alkalmaz az újrahasznosított és újrahasznosítható poliészterek színezésére. Ez a technika egy zárt rendszerű folyamat, melynek eredményeként átlagosan 75%-kal csökken a vízfogyasztás, 90%-kal kevesebb a vegyszerfelhasználás, 30%-kal kevesebb az energiafogyasztás és 30%-kal csökken a CO2 kibocsátás. A We aRe SpinDye(r) módszer növeli a ruhák élettartamát és kiváló tartósságot biztosít a színeknek.

A kollekcióhoz tartozó kiegészítők közül, a fülbevaló újrahasznosított üvegből készült. Különféle színekben olvasztott színes, újrahasznosított üvegeket használtak a kiegészítők színezéséhez és a ruhák díszítéséhez, ezáltal nem adtak mesterségesen hozzá színanyagot ezekhez a darabokhoz. A vastag talpú szandál pedig a korábbi kollekciókból már jól ismert Bloom(tm) habszivacsból készült, ez egy olyan rugalmas anyag, amelyet részben alga biomasszából készítettek.

“Folyamatosan törekszünk olyan különleges darabok létrehozására, amelyek úttörő módon, fenntarthatóbb anyagokkal és folyamatokkal készülnek – legyen az alacsonyabb vízfogyasztás, vagy újragondolt gyártási folyamat. Ez a kollekció elbűvölő és szabadszellemű; vásárlóink kétségtelenül imádni fogják ezeket a kortárs darabokat, de reméljük, hogy a fenntartható anyagok és technikák ösztönözni és inspirálni is fognak mindenkit.” – mondja Ann-Sophie Johansson, a H&M kreatív tanácsadója.

“Hihetetlen utazás volt ilyen érdekes újítókkal és a csodálatos ötleteikkel dolgozni. A Colorifix az első olyan cég, akik természetes biológiai folyamatokat használnak a gyártáshoz és a színek textilekre való rögzítéséhez. Ezzel a kollekcióval fognak világszerte debütálni.” Mondja Ella Soccorsi, a H&M designere.

A Colorifix egy biotechnológiai vállalat, amely kifejlesztette az első teljesen biológiai eljárást, amelynek segítségével pigmenteket állítanak elő, raknak rá és rögzítenek textilekre. A Colorifix inspirációja a színek természetbeni előállításának és a szintetikus biológiának a megalkotása, ahol folyamatuk teljes mértékben kizárja a kemény vegyi anyagok alkalmazását, és a festékek létrehozása vagy lerakódása során jelentősen csökkenti a víz- és energiafogyasztást. A folyamat első lépése egy olyan szín megtalálása, amelyet egy élőlény, például állat, növény vagy mikróba hoz létre. DNS-szekvenálás útján a Colorifix megtudja, mi kódolja az utasításokat egy pigment előállításához, majd ezt az üzenetet lefordítják a létrehozott mikroorganizmusaikba, amelyeket aztán felhasználnak a szín megalkotásához és továbbításához.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .