Munkába állt az Európai Űrügynökség új teleszkópja Dél-Amerikában

0

Munkába állt az Európai Űrügynökség (ESA) új teleszkópja Dél-Amerikában – közölte honlapján az űrhatóság.

Az Európai Déli Obszervatóriumhoz (ESO) tartozó chilei La Silla Csillagvizsgálóban lévő második Test Bed Teleszkóp (TBT2) azokat a földközeli objektumokat vizsgálja, melyek kockázatot jelenthetnek a bolygó számára.
Az 56 centiméteres teleszkóp a spanyolországi Cebrerosban lévő, ugyanilyen teleszkóppal dolgozik össze.
A projekttel azt kívánják bemutatni, milyen kapacitásra van szükség a földközeli objektumok hatékony észleléséhez és utánkövetéséhez – mondta Clemens Heese, az ESA optikai technológiákkal foglalkozó részlegének vezetője, a TBT projekt irányítója.
“Bár a teleszkópok maguk sztenderd fejlesztésűek, segítségükkel algoritmusokat, távoli műveleteket és adatfeldolgozó technológiákat fejleszthetünk és tesztelhetünk, amelyeket a jövőbeli Flyeye teleszkóphálózatunk használhat a teljes égbolt automatikus éjszakai megfigyelésére” – mondta a szakember.
A Naprendszerben több mint 900 ezer aszteroida ismert, ezek közül nagyjából 25 ezer számít földközeli objektumnak, amelyeket pályájuk a Föld közelébe irányít. Közülük több mint ezer szerepel az ESA kockázati listáján.
A nagyobb objektumokat könnyű észlelni, ezek pályáját már nagyrészt alaposan megvizsgálták. A kis és közepes méretűek azonban sokkal általánosabbak a Naprendszerben és súlyos károkat is okozhatnak. Észlelésükben és számontartásukban hatalmas lépést jelent a TBT projekt.
Jelenleg a fenyegető objektumok utáni kutatásban a csillagászok hagyományos teleszkópokat használnak, melyek látószöge szűk, ezért az égboltnak csak kis részét tudják megfigyelni. A kutatás felgyorsítása és fejlesztése érdekében dolgozik az ESA a teljesen automatizáltan működő Flyeye teleszkóphálózaton. Ezzel az égbolt nagy régiói figyelhetők meg jóval gyorsabban, mint ma. Az első Flyeye-t a tervek szerint 2022-ben üzemelik be az olaszországi Szicília egyik hegyén.

mti

A kép illusztráció.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .