Szurikátaikrekkel gazdagodott a debreceni állatkert

0

A napokban hím szurikáta ikerpár érkezett a debreceni állatkertbe Amszterdamból – értesítette az MTI-t az állatkert igazgatója.

Nagy Gergely Sándor közleménye szerint a 2018-as születésű jövevényeket a rutinszerű karanténidőszakot követően örömmel befogadták társaik, így a közelgő újranyitást követően a teljes létszámú és – reményeik szerint – a közeljövőben utódokkal is gyarapodó csapattal találkozhatnak majd a látogatók.
A szurikáta, más néven négyujjú manguszta (Suricata suricatta) Afrika déli részének szavannás vagy sivatagos területein élő kisragadozó. A táplálékát képező rovarok, kisebb emlősök vagy madárfiókák, esetleg gumós gyökerek után jellemzően nappal kutat, míg az éjszakákat az erős lábaival kiásott üregekben tölti – magyarázta a szakember.
Hozzátette: a szurikáták csapatban élnek, egy-egy üregrendszert akár 30 egyed is lakhat. Mivel élőhelyükön számos ragadozó leselkedik a szurikátákra, a csapat legalább egy tagja hátsó lábaira egyenesedve folyamatosan kémleli a környező tájat és az eget, veszély esetén pedig jellegzetes, ugatásszerű hangjelzéssel figyelmezteti társait.
A szurikáták nagyon népszerűek Debrecenben, ezért az állatkertben évek óta látványetetéseket tartanak, amit tovább folytatnak, amint ismét megnyithatja kapuját az intézmény – jelezte Nagy Gergely Sándor.

mti

quhl képe a Pixabay -en.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .