Gondozó nevel föl egy kengurukölyköt a Szegedi Vadasparkban

0

Gondozó nevel föl egy elárvult kölyök Bennett-kengurut (Macropus rufogriseus) a Szegedi Vadasparkban, a jövevény jó egészségnek örvend, nyáron csatlakozhat társaihoz – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A Benett-kenguruk nagyon kicsi és fejletlen utódokat hoznak világra, így a jövevények születésének időpontját nehéz meghatározni. Nem sokkal azután azonban, hogy a kölyök felcseperedett annyira, hogy kidugja fejét anyja erszényéből a nőstény megbetegedett és elpusztult. A kölyök már elég nagy volt ahhoz, hogy gondozója átvegye az anya szerepét, és megpróbálja felnevelni.
Azóta már eltelt több mint két hónap, és kiderült, a gondozó fáradozásai eredménnyel jártak, a kis kenguru szépen cseperedik a mesterséges erszényben. Ebben tart nevelőszülőjével annak napi munkája során, időnként kikandikálva, vajon mi történik a külvilágban. A Prücsök nevet kapó kölyök jó egészségnek örvend, nyáron elkezdhetik beszoktatni a kengurucsapatba.
A Szegedi Vadasparkban nem először nevelnek fel sikeresen Bennett-kengurukat. A kézből nevelésnek több faj esetében azonban számos hátránya lehet. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a kölyök nem a fajnak megfelelően szocializálódva és viselkedve nő föl, ami megnehezíti vagy éppen lehetetlenné teszi a későbbi együttélését társaival. Éppen ezért a főemlősök és nagymacskák esetében többnyire nem alkalmazzák a módszert, kivéve, ha ez természetvédelmi, fajmegőrzési szempontból indokolt. A szegedi tapasztalatok alapján a kézből nevelés a nem túl komplex szociális viselkedésű Bennett-kenguruknál nem okoz problémát, ezek az egyedek is beilleszkednek a csapatba.
A kifejlett korukban 13-18 kilogrammos Benett-kenguruk a mérsékelt égövi erdők és füves síkságok lakói Kelet- és Délkelet-Ausztráliában. Általában magányosak, de táplálkozáskor akár harmincfős csapatokba is verődhetnek. Főleg szürkületkor és éjszaka aktívak, napközben elbújnak pihenni. Fűfélékkel és más lágyszárúakkal táplálkoznak.
Ha izgatott vagy melege van, a Benett-kenguru mellső végtagjai nyalogatásával hűti le magát.
A nőstények vemhessége 30 nap, egyszerre egy utódjuk születik, amely nagyon kicsi és fejletlen, testsúlya az egy grammot sem éri el. A kicsiny általában hét hónapot tölt az erszényben, de az utódok szoptatása 12-17 hónapig is eltarthat.
A Benett-kengurukat elterjedési területükön minden államban törvény védi. Valaha módszeresen vadászták húsáért és prémjéért, amiatt és az erdőirtás következtében jelentősen csökkent számuk, amely azonban az utóbbi időben újra emelkedik.

mti

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .