A lucerna levének újrafelhasználásáról írt munkával nyerték meg a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyar döntőjét

0

A lucerna barna levének erjesztéséről és környezetbarát újrafelhasználásáról írt munkával nyerték meg a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntőjét – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel.

Kiemelték, hogy a győztes – Kovács Emília, a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium 10. osztályos tanulója – továbbjutott a svédországi nemzetközi döntőbe.
A Stockholmi Ifjúsági Víz Díj első helyezettjének jutalma 15 ezer dollár (több mint 4 millió forint) és egy kristályszobor, iskolája pedig 5 ezer dollárban (1,5 millió forintban) részesül. A második legjobb pályamű készítője 3 ezer dollár (900 ezer forint) pénzjutalmat és egy kitüntetést kap.
“Vizeink és környezetünk védelme korosztálytól függetlenül mindannyiunk közös felelőssége, mégis a jövő generációjának meghatározó szerepe van természeti értékeink megóvásában, a fenntarthatóság biztosításában” – idézték a közleményben Szalóki Szilviát, a MEKH elnökhelyettesét, aki zsűritagként vett részt a magyarországi döntőn.
A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat 1997-ben alapították. A nemzetközi versenyen, amelyen 15 és 20 év közötti középiskolás fiatalok vesznek részt, Magyarország 2013 óta képviselteti magát. Olyan pályamunkákkal lehet nevezni, amelyek eredeti ötleteket mutatnak be a vízminőség-javítás, a vízkészlet-gazdálkodás, a vízvédelem, a víz- és szennyvíztisztítás területén. Idén a magyarországi döntőt szombaton rendezték Budapesten, a zsűri öt pályázatot értékelt.
További információk a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi versenyének weboldalán olvashatók – emelték ki a közleményben.

mti

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .