A globális vízproblémák enyhítését segítő innováción dolgozik a Microsoft

0

A szennyvízkezelés során egy új Microsoft fejlesztés révén előre jelezhető a víz mennyiségének és ezzel a minőségének hirtelen megváltozása. A Microsoft mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldását a hazai központú, biológiai víztisztító rendszereket fejlesztő Organica Water a világon az elsők között tervezi kipróbálni. A globális vízproblémák enyhítését segítő innováció szervesen illeszkedik a Microsoft – a vállalat saját működését is megreformáló – fenntarthatósági stratégiájába. Az innovatív újítással a Microsoft a hatékonyabb vízgazdálkodáshoz járul hozzá világszerte.

Hatalmas pálmaházakra, illetve akva-floráriumokra emlékeztetnek leginkább az Organica Water természetközeli működési elvű, energiatakarékos biológiai szennyvíztisztítói. A növények és mikroorganizmusok víztisztító munkáját kihasználó létesítményekből több mint 120-at üzemeltet világszerte a magyar központú társaság. Mostantól olyan Microsoft-innovációkat is a környezetvédelem szolgálatába állítanak, amelyek a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia eszközeivel teszik lehetővé a víztisztítás ökológiai lábnyomának további csökkentését.

Az ilyen összetett vízkezelési rendszerek működtetésében a legkomolyabb kihívást az jelenti, amikor a beállításokat hozzá kell igazítani a megváltozott környezeti paraméterekhez, például a minőséget közvetlenül befolyásoló vízmennyiséghez. Ezt a munkát hagyományosan mérnökök végzik a helyszínen. A Microsoft Azure és Power BI technológiára épülő új megoldás révén ugyanakkor nem csak a sokkal energia- és időtakarékosabb távfelügyeletre és -menedzsmentre nyílik lehetőség, hanem például arra is, hogy a vízmennyiség megváltozását a mesterséges intelligencia előre jelezze. “Az AI segítségével az archív adatok alapján előre jelezhetnénk a kritikus pontokat, ami segítene felkészülni az olyan váratlan helyzetekre, amikor hirtelen megváltozik a vízmennyiség, vagy a szennyezettség mértéke. Ezzel kiválóan tudnánk felhasználni a korábban gyűjtött adatokat. Jelenleg a Power App integrálását tervezzük, illetve kipróbáljuk az Azure Machine Learning és Artificial Intelligence moduljait” – osztotta meg az Organica Water terveit a vállalat technológiai innováció és adatmenedzsment részlegének mérnöke, Bolgár Andrea.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .