Hidrogén meghajtású demonstrátort épít az A380-asból az Airbus

0

Együttműködési megállapodást írt alá az Airbus és a CFM International egy új, hidrogén meghajtású technológia demonstrátor program elindításáról.

A program célja, hogy földi és repülési teszteknek vessen alá egy olyan belső égésű hajtóművet, amelyet hidrogén hajt meg, és amely egy új, karbonsemlegesen üzemelő repülőgép mozgatásáról gondoskodhat a jövőben. Egy ilyen modell a várakozások szerint 2035-ben állhat kereskedelmi forgalomba.

A program során egy átalakított Airbus A380-as tesztrepülőgépet használnak a mérnökök, amelyre egy speciális hajtóművet, az üzemanyag-ellátórendszert, valamint a hidrogén tárolására alkalmas üzemanyagtartályokat szerelnek be, utóbbiakat az Airbus francia és német üzemeiben tervezték és gyártották.

Az üzemanyagrendszert és a hajtóművet a CFM International (a GE Aviation és a Safran közös vállalata) fejleszti, a GE Passport hajtóművén alapuló új erőforrást az Egyesült Államokban készítik. Mérete, fejlett technológiája és egyéb műszaki jellemzők miatt esett a választás erre a hajtóműre, amelyet az Airbus A380-as törzsének hátsó részére szerelnek fel, így az emissziót, a kondenzcsík összetételét is vizsgálni tudják majd.

A földi tesztek még ebben az évben elkezdődhetnek, az első felszállás 2026-ra várható.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .