A Gemencről készültek műalkotások az erdőgazdaság alkotótáborában

0

Művészi vadábrázolások és tájképek születtek a Gemenc Zrt. 15. alkotótáborában, amelyet az erdőgazdaság Karapancsa Kastély és Major épületegyüttesében rendeztek július 22. és 28. között – közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel.

A meghívásos alkotótábor résztvevői a környék ártéri erdeinek élőhelyein inspirálódtak, hogy új festmények és grafikák szülessenek – írták.
A tizennégy képzőművész – akik közül a legfiatalabb 20, a legidősebb pedig 88 éves volt – főleg olajképeket, pasztellkréta- és ceruzarajzokat készített, és alapvetően vadábrázolásokat és tájképeket vitt vászonra vagy papírra.
Valaczkai Erzsébet grafikus-festőművész, a tábor főszervezője szerint a hiteles vadábrázolások létrehozása komoly zoológiai ismereteket kíván: az alkotóknak biztos ismeretekkel kellett rendelkezniük az erdei állatok anatómiájáról, életmódjáról, egyedfejlődésükről és annak az élőhelynek a jellegzetességeiről, egyediségéről, amelyben ábrázolják.
A gemenci erdőgazdaság 1998 óta rendezi meg képzőművészeti alkotótáborát, ahol ismert hazai festő- és grafikusművészeket látnak vendégül. Idén a halban, vadban gazdag karapancsai ártéri táj szolgált témául.
Az alkotótáborban átadták a Gemenc Zrt. által alapított és a résztvevők szavazatai alapján odaítélt képzőművészeti díjat. A Bartos Endre bajai szobrászművész által készített bronz plakettet ebben az évben Szurcsik János Munkácsy Mihály-díjas festőművész kapta meg.

mti

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .