Ausztráliában szigorú intézkedésekkel próbálják megakadályozni az ázsiai márványospoloska behurcolását, Magyarországról is

0

Az ausztrál növényvédelmi hatóság szeptember 1-jétől május 31-ig szigorú intézkedéseket vezetett be a nagy károkat okozó ázsiai márványospoloska behurcolásának megakadályozására, a lehetséges fertőző országok között Magyarország is szerepel – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A nagy kockázatú árukat kötelező fertőtleníteni metil-bromiddal vagy szulfuril-fluoriddal, illetve hőkezeléssel. A magyar szabályozás csak a hőkezelést engedélyezi.
Az ausztrál hivatal által kockázatosnak minősített országok között, amelyekben jelen van az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) Oroszország és az Egyesült Államok mellett számos európai ország szerepel.
Az ausztrál szabályozás a listán szereplő országokban előállított vagy onnan szállított különböző kockázatos árukra vonatkozik. Ide tartoznak többek között a vegyipari termékek, az üzemanyagok, továbbá a fa, az üveg, a fémek, valamint a gépalkatrészek. A rendelkezés azokra a hajókra is érvényes, amelyek a megjelölt időszakban kockázatos országokban kikötnek, onnan származó rakományt vesznek fel vagy átrakodnak, illetve ausztrál területre érkeznek.
A megjelölt időszakban alternatív engedélyezési rendszer lép életbe. Az exportálni szándékozó magyar cégeknek a magyar hatóságok felé nincs bejelentési kötelezettségük, az előírások igazolásához az ausztrál hatóságokkal kell felvenniük a kapcsolatot.

mti

Tom Fisk fotója a Pexels oldaláról

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .