Európai év fája verseny: szavazzunk a mélykúti júdásfára

0

A verseny 14 jelöltjére, köztük a Magyarországot képviselő mélykúti júdásfára, február 28-ig lehet szavazni – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

Tokodi Nóra, zöldövezeti programvezető elmondta: az Ökotárs Alapítvány 2010-ben csatlakozott a versenyhez, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a környezetünkben élő fákra és ezáltal a természetvédelem fontosságára.
Hozzátette: egy-egy ország minden évben megrendezi a saját év fája versenyét. A hazai jelöltek közül négytagú zsűri választja ki azt a 10-12 fát, amelyek a döntőbe jutnak. Ezt követően júniustól október közepéig lehet ezekre a fákra szavazni, a nyertes pedig megkapja az magyarországi év fája címet, valamint februárban elindulhat az európai versenyen.
A magyar versenyező, a mélykúti júdásfa tavaly októberben 5091 szavazattal lett a magyarországi Év fája cím birtokosa.
A legenda szerint a 250 éves júdásfát Szabadkáról érkezett, Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal, és ültették el a településen az 1760-as években. Érdekesség, hogy a júdásfát Mélykút mértani középpontján ültették el – mondta el Tokodi Nóra.
A döntősök között szerepel egy ezeréves spanyol fa is, amelynek a törzse körül még “boszorkányok” táncoltak.

A programvezető arra buzdított mindenkit, hogy adják le szavazataikat a magyarországi fára.
Tokodi Nóra elmondta: évente mintegy 300 ezren küldik el szavazataikat a fák valamelyikére.
Az európai megmérettetésben a hagyományok szerint két fára szavazhat mindenki. A szavazatok számának alakulását folyamatosan lehet követni, de az utolsó héten a szavazás titkossá válik, az eredményt a március közepén esedékes brüsszeli díjátadón hozza nyilvánosságra a szervezők.
A jelöltekre, köztük a mélykúti templomdombon álló mintegy 250 éves júdásfára a https://www.treeoftheyear.org internetes oldalon voksolhatnak a résztvevők.
Magyarország eddig négyszer nyerte el az Európai év fája címet valamely különleges történetű fájával. Legutóbb, 2019-ben, a 135 éves, csavart törzsű pécsi havihegyi mandulafa győzött, több mint 45 ezer szavazattal. Ezt megelőzően 2016-ban pedig a bátaszéki molyhos tölgy több mint 70 ezer szavazattal nyerte el az elismerést – idézte fel Tokodi Nóra.

mti

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .