A Nestlé 3,2 milliárd svájci frankot fordít az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére

0

 

A Nestlé 3,2 milliárd svájci frankot fordít az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére a következő öt évben, ebből 1,2 milliárd svájci frankkal támogatja a talajmegújító mezőgazdaságot – közölte az élelmiszeripari vállalat az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a cég a 2050-re vállalt nettó zéró kibocsátás elérése érdekében 2030-ra felére csökkenti karbonkibocsátását.
A tervek szerint 2025-re a Nestlé mind a 800 gyártóegysége a világon 100 százalékig megújuló forrásból származó villamos energiát fog használni. A vállalat mindhárom magyarországi gyárában már 2017 óta kizárólag megújuló forrásokból származó áramot használ, és egyik gyárból sem kerül ipari hulladék hulladéklerakóba. A gyárak működése során keletkező hulladékot ehelyett anyagában vagy energiaként hasznosítják újra.
A közlemény szerint a cég kizárólag fenntarthatóbb csomagolóanyagokkal érheti el a 2050-es nettó zéró célkitűzését. Ehhez az újrahasznosított anyagok nagyobb arányú felhasználására, több újrahasználható csomagolóanyag fejlesztésére vagy akár bizonyos csomagolóanyag-típusok teljes elhagyására van szükség.
Franciaországban és Svájcban a Nestlé újratölthető és újrafelhasználható csomagolások alkalmazását teszteli, amelyek hozzájárulnak ahhoz is, hogy 2025-re a vállalat 30 százalékkal kevesebb újonnan gyártott műanyagot használjon csomagolóanyagai gyártásához.
A magyarországi Nestlé gyárak is jelentősen előmozdítják a vállalás teljesítését. Az új megoldásoknak köszönhetően a diósgyőri, üreges csokoládéfigurákat gyártó üzemben 2020-ban csaknem 70 tonnával csökkent a csomagolásokhoz felhasznált műanyag mennyisége. Emellett valamennyi itt használt csomagolóanyag újrahasznosításra kész. A Nestlé szerencsi gyárában is egyre több újrahasznosításra kész csomagolású termék készül, például a Nesquik all natural kakaópor, amelynek papírcsomagolása számos európai országban újrafeldolgozható.
A közleményben Noszek Péter, a Nestlé Hungária ügyvezetője kifejtette, a Nestlé csomagolóanyagainak világszerte 87 százaléka már most újrahasznosítható vagy újrafelhasználható, ezt 2025-re 100 százalékra szeretnék emelni.
A Nestlé globális szén-dioxid-kibocsátásának több mint kétharmada a felhasznált mezőgazdasági termények előállításából ered. A vállalat világszerte közvetlenül 500 ezer termelőtől, szerződött beszállítókon keresztül pedig 4,5 millió gazdától vásárol nyersanyagokat.
Magyarországon a Nestlé Hungária búzát, kukoricát és más gabonaipari termékeket, illetve cukrot, húsipari alapanyagot vásárol, közvetlenül magyar gazdáktól és vállalatoktól.
A mezőgazdaságból származó üvegházhatású gázkibocsátás mérsékléséért a vállalat a beszállítóival együttműködve alakítja át az élelmiszertermelést, az intenzív talajművelési módszereket a természetre nézve is előnyös és a gazdáknak is megfelelő, magasabb bevételt jelentő regeneratív mezőgazdasági gyakorlatokra váltja. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak a talajegészség megőrzésére, a zéró karbonkibocsátású tejgazdaságokra, valamint a fenntartható forrásból származó kakaó és kávé beszerzésére is.
A vállalat öt éven belül alapvető nyersanyagai 20 százalékát, 2030-ra pedig 50 százalékát talajmegújító gazdasági gyakorlatokat folytató gazdaságokból fogja beszerezni – közölték.
A Nestlé 189 országban van jelen világszerte. A svájci vállalat Magyarországon három gyárában – Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában több mint 2400 embert foglalkoztat. A tavaly ősszel bejelentett büki beruházásával már 150 milliárd forintot meghaladó értékben fektet be Magyarországon, és továbbra is hosszú távú magyarországi jelenléttel tervez.
A szerencsi gyár a Nestlé közép-európai regionális kávé- és kakaóitalpor-gyártó és -töltő üzeme, évente 40 ezer tonna kávé- és kakaópor készül itt, amelyet 30 országba szállítanak. A diósgyőri gyár a Nestlé egyetlen, kizárólag üreges figurák gyártására specializálódott üzeme a világon, ahol 120 millió darab csokoládéfigura készül évente. Ezeket a termékeket több mint 20 országba exportálja a vállalat. A cégcsoport állateledel-gyártásának kelet-közép-európai központja a büki gyár, termékei a világ több mint 40 országába jutnak el.
A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

mti

Lisa Redfern képe a Pixabay -en.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .