Mintegy 800 millió forintból újult meg a Közép-Duna 15 vízitúra megállóhelye

0

Megújult Budapest és Pest-megye 15 vízitúra megállóhelye 799 millió forintos, vissza nem térítendő, európai uniós támogatással Szobtól Dömsödig, a Közép-Duna vízi turizmusának most lezárult komplex fejlesztési projektjében – jelentette be Schmidt Gábor, a konzorciumvezető Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke Budapesten, online sajtótájékoztatón.

A túrázni vágyók a 2021-es vízitúra szezon kezdetétől vehetik igénybe az új szolgáltatásokat. A fejlesztési programnak köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus a Közép-Dunán, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások ismerkedhetnek meg a vízi lehetőségekkel, új szabadidős csoportok formálódhatnak – tette hozzá. Jelezte: a vízi turizmust érintő komplex, más túrázási módokhoz, így a kerékpározáshoz kapcsolódó fejlesztések folytatódnak, amiben az önkormányzatok fontos partnerei a szövetségnek.
Ismertette, hogy több helyszínen infrastrukturális fejlesztések történtek, néhány meglévő megállóhelyen eszközfejlesztéseket hajtottak végre, ezzel is segítve a térség vízi turizmusának előrelépését.
Fontosnak nevezte, hogy a Római-partot is bekapcsolták a Dunakanyar felfedezését lehetővé tevő útvonalba. A megújult vízitúra pontok: Szob, Vác, Göd, Dunakeszi, Dunabogdány, Leányfalu, Szentendre, Római Part, a 13. kerületi Latorca utca, Pesterzsébet, Csepel, Szigetszentmiklós, Szigetcsép, Ráckeve, Dömsöd.
Kiemelten kezelték a váci megállót, az új csónakház kétszintes épülete egyszerre szolgálja majd az utánpótlás-nevelést és a vízitúrázást is. A másik kiemelt pont a Római Part. A Duna mellett várják az érdeklődőket a többi projektben létrejött új útvonalakon a Felső-Tiszán, a Balatonon is, a túrák megtervezéséhez a viziturapont.hu oldal nyújt segítséget – mondta.
Kitért arra, hogy készülnek a júliusi olimpiára, de közben energiát fordítanak a vízitúrázás széles körű elterjesztésére, az ország természeti és kulturális kincseinek megismertetésére is.
Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója elmondta: a szövetségnek az ország minden területén van pályázata, 57 megújult megállóhelyet már átadtak.
Rámutatott: nincs életkorhoz kötve, hogy ki mikor szállhat a vízre, ez az a sport, amit bármikor el lehet kezdeni. A vízi túrázás élményével a szövetség táboraiban minden évben több ezer gyermek ismerkedik meg.
Nyikos András, a BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Kft. kérdésre közölte: a jelenlegi uniós ciklusban ezen kívül nagyjából 2 milliárd forint uniós forrásból valósulhattak meg vízitúra pontokat érintő fejlesztések országszerte. Reményét fejezte ki, hogy az új ciklusban is lesznek majd újabbak.

mti

István Kis képe a Pixabay -en.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Szólj hozzá!
Add meg a neved

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .